Διαδρομή πλοήγησης

Άνθρωποι μαζεμένοι γύρω από φορτηγό που μεταφέρει βοήθεια της ΕΕ

Η ΕΕ διέθεσε 6 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας σε όσους επλήγησαν από τις συγκρούσεις στη Νότια Οσετία και άλλες περιοχές της Γεωργίας. Θα ακολουθήσουν δε και άλλες ενισχύσεις.

Η βοήθεια διανέμεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, ειδικευμένους οργανισμούς του ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό/Ερυθρά Ημισέληνο. Πολλές χώρες της ΕΕ διέθεσαν ένα επιπλέον ποσό συνολικού ύψους 8,4 εκατ. ευρώ.

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano , που πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου, συζητήθηκε η κατάσταση στη Γεωργία. Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να αναστείλουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία για ένα νέο σύμφωνο εταιρικής σχέσης, μέχρις ότου η Μόσχα αποσύρει τις δυνάμεις της επαναφέροντάς τις στις προ της σύγκρουσης θέσεις. Συμφώνησαν επίσης να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, καταδικάζοντας το γεγονός ότι η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα θα συνοδεύσουν τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στην επίσκεψή του στη Μόσχα την προσεχή εβδομάδα. Η Γαλλία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ έχει ήδη σταλεί στην περιοχή προκειμένου να εκτιμήσει τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια. Εν συνεχεία, θα σταλούν πολιτικοί παρατηρητές για να επιτηρήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας των "έξι σημείων" που διαπραγματεύτηκε η ΕΕ. Εκτός από την κατάπαυση του πυρός, η συμφωνία προβλέπει έναρξη διεθνών συνομιλιών και επιστροφή στις θέσεις που κατείχαν τα εμπλεκόμενα μέρη προ του πολέμου των πέντε ημερών, στη διάρκεια του οποίου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν θέσεις στη Γεωργία πέραν της Νότιας Οσετίας.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν επίσης να χορηγήσουν βοήθεια ανασυγκρότησης στη Γεωργία και να ασκήσουν πιέσεις για συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών και ένα λιγότερο αυστηρό καθεστώς θεωρήσεων για τους πολίτες της. Εξάλλου, αποφάσισαν τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου χορηγών βοήθειας υπέρ της Γεωργίας. Η Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων κα Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ δήλωσε ότι θα χρειαστούν 110 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας σε εκτοπισθέντες που υπολογίζονται μεταξύ 20.000 και 30.000.

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επεδίωξε να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Γεωργία, ιδίως μετά τη διεύρυνση προς τις ανατολικές χώρες το 2004. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας , η ΕΕ παρέχει στη Γεωργία χρηματοδοτική βοήθεια για οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Η κα Φερέρο-Βάλντνερ δήλωσε ότι η ΕΕ θα εντείνει τις προσπάθειες αυτές και θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, χώρες οι οποίες καλύπτονται επίσης από την εν λόγω πολιτική.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι