Навигационна пътека

Помощ от ЕС потича към Грузия - 02/09/2008

Хора, събрани около камион с хуманитарна помощ от ЕС

ЕС предостави помощ от 6 млн. евро за засегнатите от конфликта в Южна Осетия и други части на Грузия. Още помощи са на път.

Помощта се разпределя от неправителствени организации, специализирани агенции на ООН и Червения кръст/Червения полумесец. Отделни страни от ЕС предоставиха още 8,4 млн. евро.

Положението в Грузия бе обсъдено на спешна среща на върха на ЕС DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano на 1 септември. Лидерите на Съюза решиха да отложат преговорите с Русия за нов пакт за партньорство, докато Москва изтегли войниците си на позициите отпреди конфликта. Те се споразумяха и за преразглеждане на отношенията с Русия, като порицаха признаването от Москва на отцепническите райони Южна Осетия и Абхазия за независими държави. Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Хавиер Солана ще придружат френския президент Никола Саркози на посещението му в Москва през следващата седмица. В момента Франция е ротационен председател на ЕС.

Екип от експерти на Съюза вече бе изпратен в района, за да оцени нуждите от хуманитарна помощ. Ще го последват цивилни наблюдатели, които ще контролират изпълнението на договореното с помощта на ЕС примирие от шест точки. Освен за спиране на огъня, споразумението призовава за международни преговори и за връщане към позициите отпреди петдневната война, при която руските войници превзеха позиции в Грузия извън Южна Осетия.

Лидерите на ЕС се споразумяха да предоставят помощ за възстановяване на Грузия и да положат усилия за споразумение за свободна търговия и за по-либерален визов режим за нейните граждани. Те се договориха да подпомогнат организирането на международна донорска конференция за Грузия. Комисарят по външни отношения Бенита Фереро-Валднер заяви, че за подпомагане на около 20 000 – 30 000 изселени лица ще са необходими 110 млн. евро.

През последните години ЕС се опитва да укрепи своите връзки с Грузия, особено след разширяването си на изток през 2004 г. По линия на своята Европейска политика на съседство Съюзът предлага на Грузия финансова помощ за икономически и политически реформи.Г-жа Фереро-Валднер заяви, че ЕС ще увеличи тези свои усилия и ще задълбочи връзките с Украйна и Молдова, които също са обхванати от тази политика.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки