Navigacijska pot

Bolgarija in Romunija morata okrepiti boj proti korupciji - 24/07/2008

Stavba Komisije Berlaymont s plakatom ob vstopu Bolgarije in Romunije v EU

V skladu z najnovejšima poročiloma o napredku morata državi okrepiti prizadevanja za reformo pravosodja in odpravo korupcije.

Bolgarija in Romunija sta leta 2007 vstopili v EU s pomanjkljivima pravosodnima sistemoma in težavami s korupcijo. Bolgarija se je tudi spopadala z organiziranim kriminalom. EU je obe državi pozvala, naj rešita ta vprašanja. Njun napredek je zdaj ocenila v dveh novih poročilih.

Poročili na splošno ugotavljata, da sta se obe državi resnično potrudili in da je bil zlasti pri reformi pravosodja narejen napredek. Dela pa še ni konec.

Romunija je vzpostavila temelje modernega pravosodnega sistema, vendar strukture še niso dovolj trdne in primeri korupcije na visoki ravni se pogosto izrabljajo v politične namene. Poročilo zahteva, da vlada pospeši reforme.

Bolgarijo poročilo opozarja, da v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu ni bila dovolj uspešna. Kriminalci pogosto niso kaznovani in njihova finančna sredstva se redko zamrznejo. Tudi financiranje političnih strank je neurejeno. Zaradi finančnih nepravilnosti je Komisija Bolgariji v zadnjih šestih mesecih že zamrznila del finančne pomoči.  

Poročilo zahteva, naj Bolgarija „spremeni besede v dejanja in z rezultati dokaže svojo zavezo reformi“.

Oceni temeljita na podatkih vlad obeh držav, Komisije, drugih držav EU, ki sodelujejo z Bolgarijo in Romunijo, ter organizacij civilne družbe.

V poročilih so določeni tudi cilji, ki jih morata doseči državi: Romunija mora uvesti protikorupcijske ukrepe na lokalni ravni, Bolgarija pa mora spremeniti ustavo ter tako razjasniti dvome glede neodvisnosti in odgovornosti svojega sodstva.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave