Navigációs útvonal

Bulgáriának és Romániának többet kell tennie a korrupció felszámolásáért - 24/07/2008

Bulgária és Románia uniós csatlakozását köszöntő óriásplakát a Bizottság Berlaymont palotáján

A két ország által tett előrehaladást áttekintő legújabb jelentések rámutatnak: Bulgáriának és Romániának nagyobb erőfeszítéseket kell tennie az igazságügyi reform megvalósítása és a korrupció elleni küzdelem terén.

Amikor Bulgária és Románia 2007-ben az uniós tagállamok sorába lépett, mindkét országban hiányosságok mutatkoztak az igazságügyi rendszer tekintetében, és komoly gondot jelentett a korrupció. Bulgáriára ezenfelül a szervezett bűnözés visszaszorítása terén is nehéz feladat hárult. Az EU mindkét országot felkérte, keressen megoldást e problémákra. Az általuk elért előrehaladást összegzi a héten közzétett két jelentés.

A jelentések összességében arról számolnak be, hogy mind Románia, mind Bulgária tényleges erőfeszítéseket tett az említett területeken, különös tekintettel az igazságügyi reform megvalósítására, s ennek eredményeként mindkét országban előrelépés tapasztalható. Ennek ellenére további tettekre van szükség.

Románia sikeresen lerakta a modern igazságszolgáltatás alapjait, de a rendszer még ingatag, és a felsőbb szinteken folyó korrupció kapcsán indított bírósági ügyekben hozott ítéletek gyakran politikai befolyásoltságról tanúskodnak. A jelentés arra szólítja fel a román kormányt, adjon lendületet a reformoknak.

A Bulgáriáról szóló beszámoló arra hívja fel a figyelmet, hogy a korrupció és szervezett bűnözés elleni küzdelem nem hozta meg a kellő eredményt. A bűnözők gyakran ússzák meg tetteiket büntetlenül, törvénytelenül szerzett vagyonuk befagyasztására csak ritkán kerül sor. További hiányosság, hogy a politikai pártok finanszírozása csak kismértékben szabályozott. A pénzgazdálkodás terén észlelt szabálytalanságok következményeként az Európai Bizottság az utóbbi hat hónap során felfüggesztette a Bulgáriának szánt uniós források egy részének folyósítását.

A dokumentum arra szólítja fel az országot, hogy „váltsa a szavakat tettekre, és vállalt kötelezettségének eleget téve hajtson végre komoly reformokat”.

A helyzetértékelés alapjául szolgáló információk a bolgár és román kormánytól, a Bizottság és az uniós tagállamok helyi képviseleteitől, valamint civilszervezetektől származnak.

A jelentések az elért előrelépés és a még fennálló hiányosságok áttekintésén kívül teljesítendő célokat is meghatároznak a két ország számára: Romániának többek között intézkedéseket kell hoznia a helyi önkormányzatok szintjén jelentkező korrupció felszámolása érdekében, Bulgáriának pedig alkotmánymódosítás révén kell az igazságszolgáltatás függetlenségével és elszámoltathatóságával kapcsolatos kételyeket eloszlatnia.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek