Navigointipolku

Bulgarian ja Romanian on tehostettava korruption torjuntaa - 24/07/2008

Komission Berlaymont-rakennuksen julisteessa toivotetaan Bulgaria ja Romania tervetulleiksi EU:hun

Tuoreiden EU-raporttien mukaan Bulgarian ja Romanian on vastaisuudessa osoitettava, että ne pyrkivät vakavissaan parantamaan oikeusjärjestelmiensä toimintaa ja torjumaan korruptiota.

Kun Bulgaria ja Romania liittyivät EU: hun vuonna 2007, molemmilla mailla oli vielä paljon tehtävää oikeusjärjestelmiensä uudistamisessa ja korruption kitkemisessä. Bulgarialla oli myös suuria ongelmia järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa. Kumpaakin maata kehotettiin ryhtymään toimiin puutteiden korjaamiseksi. Niiden edistymistä arvioidaan nyt komission julkaisemissa kahdessa raportissa.

Komissio päättelee raporteissaan, että molemmilla mailla on ollut vilpitöntä pyrkimystä parannuksiin ja jonkin verran edistystä on tapahtunut, etenkin oikeuslaitoksen uudistamisessa. Lisätoimet ovat kuitenkin tarpeen.

Romaniassa nykyaikaisen ja toimivan oikeusjärjestelmän perustekijät ovat nyt paikallaan. Perusta on kuitenkin edelleen hauras, ja korkean tason korruptiotapaukset ovat usein politisoituja. Raportissa kehotetaankin Romaniaa voimakkaasti tehostamaan uudistuksia.

Bulgariaa varoitetaan siitä, että korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden vastaiset toimet eivät vielä riitä. Rikolliset jäävät liian usein tuomitsematta, eikä heidän varojaan jäädytetä. Myös poliittisten puolueiden rahoitusta koskevat säännöt puuttuvat vielä suurelta osin. Bulgarian valvonta- ja tilintarkastusjärjestelmässä havaittujen sääntöjenvastaisuuksien vuoksi komissio onkin kuuden viime kuukauden aikana keskeyttänyt osan EU-rahoituksesta.

Komission mukaan Bulgarian on saavutettava konkreettisia tuloksia ja osoitettava, että se pyrkii vakavissaan uudistusten toteuttamiseen.

Raportit perustuvat Bulgarian ja Romanian hallitusten, näissä maissa toimivien komission ja EU-maiden edustustojen ja kansalaisyhteiskunnan järjestöjen toimittamiin tietoihin.

Raporteissa asetetaan kummallekin maalle uusia tavoitteita. Romanian on muun muassa tehostettava korruption torjuntaa paikallishallinnossa. Bulgarian on muutettava perustuslakiaan niin, että oikeuslaitoksen riippumattomuuteen ja oikeusjärjestelmän vastuuvelvollisuuteen liittyvät epäilykset voidaan poistaa.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä