Sökväg

Globala frågor högst på dagordningen vid toppmötet mellan EU och USA - 11/06/2008

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, USA:s president George W. Bush och Sloveniens premiärminister Janez Janša

EU-ländernas ledare och USA:s president George Bush samlades i Brdo, Slovenien, den 10 juni för att diskutera frågor rörande handel, klimat, energi och utrikespolitik.

Både EU och USA står inför problem som kräver brådskande insatser - klimatfrågorna, olje- och livsmedelspriserna kan hanteras betydligt effektivare om parterna samverkar.

Effekterna av klimatförändringarna, de kraftigt stigande oljepriserna och den osäkra energiförsörjningen diskuterades. Mötesdeltagarna prioriterade särskilt transport och energi med låga koldioxidutsläpp parallellt med ny, miljövänlig teknik.

EU hoppas att USA ska samarbeta och göra mer för att bekämpa klimatförändringarna. José Manuel Barroso sa att EU ser fram emot en ny överenskommelse i Köpenhamn 2009 i Kyotoprotokollets kölvatten, som innebär att parterna föregår med gott exempel för resten av världen. George Bush väntar dock på att Kina och Indien ska engagera sig i den internationella debatten om klimatförändringar.

Samarbetet mellan EU och USA English (en) español (es) français (fr) är fast förankrat trots tillfälliga meningsskiljaktigheter om bl.a. dödsstraffet och obligatoriska gränsvärden för koldioxidutsläpp. Men både José Manuel Barroso och George Bush – som deltar i sitt sista toppmöte i detta sammanhang – betonade vikten av goda förbindelser mellan EU och USA. De var överens om att EU och USA tillsammans får en starkare ställning i världen och har lättare att hjälpa andra, inte minst utvecklingsländerna.

Ett resultat av toppmötet kommer att glädja tusentals människor som reser till och från USA. Europeiska resenärer kommer sannolikt i framtiden att kunna resa visumfritt till USA. För tillfället gäller visumfriheten bara 15 EU-länder(14 av de länder som var medlemmar i EU före 2004 och Slovenien). EU vill ha samma inresevillkor för alla 27 medlemsländer – och samtalen ser ut att gå i rätt riktning.

Förra året träffade EU och USA en uppgörelse om att öka handeln och investeringarna över Atlanten. Uppgörelsen beräknas nu ha besparat europeiska och amerikanska företag ca 6,5 miljarder euro.

Läs mer om toppmötet i det gemensamma uttalandet av EU och USA Englishfrançaisslovenščina.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar