Navigacijska pot

Na pogovorih predvsem o svetovnih izzivih - 11/06/2008

Predsednik Komisije José Manuel Barroso, ameriški predsednik George W. Bush in slovenski predsednik vlade Janez Janša

Voditelji EU in ameriški predsednik Bush so na srečanju 10. junija na Brdu v Sloveniji govorili o trgovini, podnebju, energiji in zunanji politiki.

Evropska unija in ZDA bosta žgoče težave, s katerimi se spoprijemata – podnebne spremembe, cene nafte in hrane – veliko uspešneje odpravili, če se jih bosta lotili skupaj.

Voditelji so razpravljali o vplivu, ki ga imajo na vodilni svetovni gospodarstvi podnebne spremembe, skokovito naraščanje cen nafte in nezanesljiva oskrba z energijo.Kot prednostne naloge so določili omejitev izpustov CO2 v prometu, uveljavljanje nizkoogljičnih virov energije in novih zelenih tehnologij.  

Evropska unija si želi boljšega sodelovanja ZDA v boju proti podnebnim spremembam. Predsednik Barroso je dejal, da se Evropska unija veseli dogovora o nadaljevanju kjotskega protokola v Kopenhagnu leta 2009, s katerim bosta regiji postali zgled za svet. Predsednik Bush po drugi strani čaka, da se bosta mednarodnim prizadevanjem v zvezi s podnebnimi spremembami pridružili tudi Kitajska in Indija.

Sodelovanje med EU in ZDA English (en) español (es) français (fr) je trdno kljub občasno različnim stališčem, denimo glede smrtne kazni in obveznih omejitev izpustov ogljikovega dioksida. Vendar sta Barroso in Bush (to je bilo njegovo zadnje srečanje na vrhu EU–ZDA) poudarila pomen dobrih odnosov med EU in ZDA. Oba tudi menita, da bosta regiji z združenimi moči v svetu več dosegli in laže pomagali drugim, denimo državam v razvoju.

Enega od dogovorov tega srečanja bodo veseli tisti, ki potujejo v in iz ZDA. Evropski potniki bodo v prihodnosti v ZDA verjetno potovali brez vizuma. Vstop v ZDA brez vizuma je zdaj možen le za državljane 15 držav EU (14 „starih“ držav članic in Slovenije). Evropska komisija si prizadeva doseči, da bi enaka ureditev veljala za vseh 27 držav članic – in obeti so za zdaj dobri.

Lanski dogovor o povečanju čezatlantske trgovine in naložb je evropskim in ameriškim podjetjem po ocenah omogočil približno 6,5 milijarde EUR prihranka.

Več v skupni izjavi EU in ZDA, ki so jo dali ob koncu srečanja.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave