Cale de navigare

Provocările globale, principalul subiect al discuţiilor UE-SUA - 11/06/2008

Preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, preşedintele SUA, George W. Bush şi prim-ministrul sloven, Janez Janša

Liderii UE s-au întâlnit cu preşedintele Bush la Brdo (Slovenia), la 10 iunie, pentru a discuta despre situaţia comerţului, climă, energie şi aspecte legate de politica externă.

Problemele cu care se confruntă atât UE, cât şi SUA, necesită măsuri urgente: schimbările climatice şi creşterea preţurilor la petrol şi alimente sunt provocări cărora le putem face faţă mult mai eficient în condiţiile în care cele două regiuni colaborează mai strâns.

Discuţiile s-au axat pe impactul pe care schimbările climatice, preţul în continuă creştere al petrolului şi problema asigurării aprovizionării cu energie îl au asupra principalilor actori economici la nivel mondial, punându-se accent în special pe necesitatea de a dezvolta mijloace de transport şi forme de energie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, precum şi noi tehnologii ecologice.

UE speră că SUA vor coopera şi se vor implica mai activ în combaterea schimbărilor climatice. Preşedintele Barroso a exprimat aşteptările UE în ceea ce priveşte un acord post-Kyoto care ar urma să fie semnat la Copenhaga, în 2009, prin care cele două puteri să dea un exemplu restului lumii. Preşedintele Bush mai aşteaptă însă ca India şi China să se implice în  lupta împotriva schimbărilor climatice. 

Cooperarea dintre UE şi SUA English (en) español (es) français (fr) are o bază solidă, în ciuda celor câtorva divergenţe de opinie care au apărut în ceea ce priveşte pedeapsa cu moartea şi limitele obligatorii pentru emisiile de dioxid de carbon. Atât dl Barroso, cât şi dl Bush (care a participat la ultimul summit UE-SUA în calitate de preşedinte al SUA) au subliniat importanţa unei bune relaţii între UE şi SUA. Amândoi au declarat că, printr-o strânsă cooperare, cei doi actori devin mai puternici pe scena mondială şi mai capabili să ajute alte regiuni, inclusiv ţările în curs de dezvoltare.

Unul din rezultatele summitului este îmbucurător pentru miile de persoane care călătoresc înspre şi dinspre SUA. Este probabil ca, pe viitor, cetăţenii europeni să poată intra pe teritoriul SUA fără viză. În prezent, această facilitate se adresează doar cetăţenilor a 15 ţări ale UE (14 din statele membre care au aderat la UE înainte de 2004 şi Slovenia). UE doreşte să obţină acelaşi statut pentru toate cele 27 de state membre – şi se pare că discuţiile vor avea rezultate pozitive.

În 2007, cele două regiuni au ajuns la un acord destinat să faciliteze comerțul și investițiile transatlantice - rezultatele se estimează la economii de aproximativ 6,5 miliarde de euro pentru companiile europene și americane.

Pentru mai multe detalii, consultați declarația comună UE-SUA Englishfrançaisslovenščina, dată publicării după încheierea summitului.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile