Kruimelpad

Top EU-VS over wereldwijde problematiek - 11/06/2008

Commissievoorzitter José Manuel Barroso, de Amerikaanse president George W. Bush en de Sloveense premier Janez Janša

EU-leiders ontmoetten de Amerikaanse president Bush op 10 juni in Brdo, Slovenië, om de stand van zaken op het gebied van handel, klimaat, energie en buitenlands beleid te bespreken.

De problemen waar de EU en de VS voor staan (klimaat, olie- en voedselprijzen) kunnen veel efficiënter aangepakt worden als beide partijen nauw samenwerken.

Bij de discussies in Brdo over de invloed van klimaatverandering, sterk stijgende olieprijzen en onzekere energievoorziening op de grootste economieën ter wereld werd het belang van CO2-arm vervoer en energie, en van nieuwe, groene technologieën onderstreept.

De EU hoopt dat de VS willen samenwerken en zich meer willen inzetten om de klimaatverandering tegen te gaan. Voorzitter Barroso zei dat de EU uitkijkt naar een opvolger van het protocol van Kyoto in Kopenhagen in 2009, waar de EU en de VS een voorbeeld zullen stellen voor de rest van de wereld. President Bush wacht echter nog tot China en India gaan deelnemen aan deze internationale strijd.

De samenwerking tussen de EU en de VS English (en) español (es) français (fr) heeft een stabiele basis, ondanks meningsverschillen, o.a. over de doodstraf en een verplichte beperking van de CO2-uitstoot. Maar zowel Barroso als Bush, voor wie dit de laatste top EU-VS was, benadrukten het belang van goede betrekkingen tussen de EU en de VS. Zij waren het erover eens dat zij door hun krachten te bundelen sterker staan in de wereld en beter in staat zijn anderen, waaronder ontwikkelingslanden, te helpen.

Eén resultaat van de top zal warm onthaald worden door reizigers van en naar de VS. Europese reizigers hebben in de toekomst waarschijnlijk geen visum meer nodig om de VS in te mogen. Momenteel geldt de ontheffing van de visumplicht voor burgers uit slechts 15 van de EU-landen (14 van de landen die voor 2004 al lid waren, plus Slovenië). De EU wil een gelijke behandeling van de burgers van alle 27 EU-landen, en de onderhandelingen daarover gaan de goede kant op.

Vorig jaar sloten de EU en de VS een overeenkomst waardoor de weg gebaand werd voor meer Trans-Atlantische handel en investeringen, en waardoor bedrijven in de EU en de VS zo'n 6,5 miljard euro konden besparen.

Meer informatie vindt u in de gezamenlijke verklaring van de EU en de VS Englishfrançaisslovenščina die na de top is gegeven.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links