Navigointipolku

EU ja USA yhteistyössä globaalien haasteiden kimppuun - 11/06/2008

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso, Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ja Slovenian pääministeri Janez Janša

EU:n ja Yhdysvaltojen ylin johto keskusteli kauppapolitiikasta, ilmastoasioista ja ulkopolitiikasta Slovenian Brdossa 10. kesäkuuta pidetyssä huippukokouksessa.

Ilmastokysymykset, elintarvikkeiden ja öljyn hinnannousu sekä energiatoimitusten ongelmat vaativat kiireellisiä toimia niin EU:ssa kuin Yhdysvalloissakin. Ongelmat voidaan ratkaista tehokkaammin yhteistyössä.

Huippukokouksen osapuolet pitivät ensisijaisen tärkeänä vähän hiilidioksidipäästöjä aiheuttavan liikenteen ja energiateknologian suosimista ja uusia, ympäristöystävällisiä teknologioita.

EU toivoo Yhdysvalloilta tiiviimpää yhteistyötä ilmastonmuutosasioissa ja lisäpanostusta ilmastokysymysten ratkaisuun. Komission puheenjohtajan José Manuel Barroson mukaan EU haluaisi saada aikaan Kioton jälkeisen ilmastonmuutossopimuksen Kööpenhaminassa 2009 ja toivoo, että EU ja Yhdysvallat voisivat siinä toimia esimerkkinä muulle maailmalle. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kuitenkin odottaa, että Kiina ja Intia tulisivat aktiivisemmin mukaan ilmastonmuutoksen torjuntaan.

EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyö English (en) español (es) français (fr) on vakaalla pohjalla huolimatta tietyistä erimielisyyksistä muun muassa kuolemanrangaistuksen tai   pakollisten hiilidioksidipäästörajojen suhteen. Sekä Barroso että Bush, joka osallistui viimeiseen EU-huippukokoukseensa, painottivat kuitenkin osapuolten hyvien suhteiden merkitystä. Molemmat olivat sitä mieltä, että yhteistyö vahvistaa niitä kumpaakin ja auttaa niitä auttamaan muuta maailmaa, esimerkiksi kehitysmaita.

Matkailijoiden kannalta positiivisin huippukokouksen tulos lienee se, että kaikki EU-kansalaiset voivat todennäköisesti tulevaisuudessa matkustaa viisumivapaasti Yhdysvaltoihin. Tällä hetkellä viisumivapaus koskee vain 15:tä EU-maata – 14:ää ”vanhaa jäsenmaata” ja Sloveniaa. Neuvottelut viisumivapauden myöntämisestä kaikkien 27 EU-maan kansalaisille ovat nyt myötätuulessa.

Edellisessä huippukokouksessa osapuolet löivät lukkoon sopimuksen kaupan ja investointien edistämisestä. Sen on arvioitu vuoden aikana tuoneen yrityksille noin 6,5 miljardin euron säästöt.

Lisätietoa huippukokouksesta on osapuolten yhteisessä julkilausumassa Englishfrançaisslovenščina.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä