Διαδρομή πλοήγησης

Οι παγκόσμιες προκλήσεις πρώτο θέμα στη συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ - 11/06/2008

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν στο Μπρντο της Σλοβενίας, στις 10 Ιουνίου, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους και συζήτησαν για το εμπόριο και το κλίμα, καθώς και για την ενεργειακή και εξωτερική πολιτική.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ χρειάζονται επειγόντως λύσεις και τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, το πετρέλαιο και τις τιμές των τροφίμων μπορούν να διευθετηθούν αποτελεσματικότερα με την κατάλληλη συνεργασία.

Συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και ο επισφαλής ενεργειακός εφοδιασμός στις πιο εύρωστες οικονομίες του πλανήτη, καθώς θεωρείται πλέον επιτακτική η ανάγκη για μεταφορές και πηγές ενέργειας που συνεπάγονται χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και για χρήση νέων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον.

Η ΕΕ ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν και θα καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Ο Πρόεδρος Μπαρόζο δήλωσε ότι στόχος της ΕΕ είναι η σύναψη το 2009 νέας συμφωνίας μετά το Κιότο στην Κοπεγχάγη όπου οι δύο δυνάμεις θα δώσουν το παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Πρόεδρος Μπους ωστόσο εξακολουθεί να αναμένει τη συμμετοχή της Κίνας και της Ινδίας στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ English (en) español (es) français (fr) έχει γερά θεμέλια παρά τις περιστασιακές διαφορές των δύο δυνάμεων σε θέματα όπως η θανατική ποινή ή τα υποχρεωτικά όρια των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τόσο ο κ. Μπαρόζο όσο και ο κ. Μπους, που συμμετείχε για τελευταία φορά στη συνάντηση κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, υπογράμμισαν τη σημασία των καλών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ και συμφώνησαν ότι ενώνοντας τις προσπάθειές τους αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο και μπορούν να βοηθούν καλύτερα τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσομένων χωρών.

Ένα από τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους χιλιάδες ταξιδιώτες από και προς τις ΗΠΑ καθώς φαίνεται ότι θα επιτραπεί στους ευρωπαίους ταξιδιώτες η πρόσβαση στις ΗΠΑ χωρίς βίζα στο μέλλον. Η ελεύθερη είσοδος ισχύει σήμερα για πολίτες από 15 χώρες της ΕΕ (14 από τα προ του 2004 μέλη και η Σλοβενία) ενώ η ΕΕ επιθυμεί ισότιμη ταξιδιωτική μεταχείριση και για τα 27 κράτη μέλη της. Οι σχετικές συζητήσεις εξελίσσονται μάλλον θετικά.

Οι δύο δυνάμεις κατέληξαν πέρσι σε συμφωνία που προετοιμάζει το έδαφος για περισσότερες διατλαντικές εμπορικές συναλλαγές και επενδύσεις και παράλληλα εκτιμάται ότι χάρη σ’αυτή ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες εξοικονόμησαν 6,5 δις ευρώ περίπου.

Θα βρείτε περισσότερα στην κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ Englishfrançaisslovenščina που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση κορυφής.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι