Sti

Globale udfordringer på dagsordenen for topmødet EU-USA - 11/06/2008

Kommissionens formand, José Manuel Barroso, USA's præsident, George W. Bush, og Sloveniens premierminister, Janez Janša

EU's ledere mødtes den 10. juni i Brdo i Slovenien med den amerikanske præsident, George Bush, for at drøfte samhandel, klima, energi og udenrigspolitik.

De problemer, EU og USA står over for, kræver hurtig handling – spørgsmål som klima, olie og fødevarepriser kan takles langt mere effektivt gennem en fælles indsats.

Virkningen af klimaændringerne, de kraftigt stigende oliepriser og en usikker energiforsyning for verdens førende økonomier blev drøftet. Lederne lagde især vægt på kulstoffattig transport og energi og ny grøn teknologi.

EU håber, at USA vil samarbejde og i højere grad tage udfordringerne fra klimaændringerne op. Kommissionsformand Barroso sagde, at EU ser frem til en post-Kyoto-aftale i København i 2009, hvor EU og USA vil foregå resten af verden med et godt eksempel. Præsident Bush venter dog stadig på, at Kina og Indien skal gå ind i den internationale debat om klimaændringer.

Samarbejdet mellem EU og USA English (en) español (es) français (fr) er solidt forankret, selv om der undertiden kan opstå uenighed om spørgsmål som dødsstraf eller bindende grænser for CO2-udslip. Både Barroso og Bush – der deltager i sit sidste topmøde mellem EU og USA – understregede vigtigheden af et godt forhold mellem Europa og Amerika. De var enige om, at vi ved at forene kræfterne står stærkere i verden og bedre kan hjælpe andre, bl.a. udviklingslandene.

Specielt ét af resultaterne af topmødet bliver populært blandt de tusindvis af mennesker, der rejser til og fra USA. Vi europæere vil formentlig kunne rejse til USA uden visum. I øjeblikket er det kun borgere fra 15 EU-lande (14 af medlemslandene fra før 2004 plus Slovenien), der ikke skal have visum. EU ønsker samme regler for rejsende fra alle 27 medlemslande – og forhandlingerne tegner lyst.

Sidste år indgik de to regioner en aftale, der skulle bane vej for mere samhandel og flere investeringer på tværs af Atlanten. Den anslås nu at sparet europæiske og amerikanske virksomheder for 6,5 mia. euro.

Læs mere om topmødet i den fælles erklæring Englishfrançaisslovenščina, som EU og USA udsendte efter topmødet.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links