Navigacijska pot

Za hitro, trajnostno in pravično gospodarsko rast - 26/05/2008

Promet v kitajskem mestu

Države v razvoju čaka večja, trajnostna in pravična gospodarska rast, če bodo njihovi voditelji odločno sodelovali v svetovnem gospodarstvu.  

Poročilo odbora za gospodarsko rast in razvoj Englishespañolfrançais , ki sta ga v Bruslju predstavila dva njegova člana, Nobelov nagrajenec Michael Spence in komisarka za regionalno politiko Danuta Hübner, je jasno: o uspešni gospodarski rasti držav v razvoju odločajo njihovi politični voditelji in gospodarski subjekti.

Poleg udeležbe v svetovnem gospodarstvu in dobrega upravljanja poročilo Englishespañolfrançais navaja naslednje najpomembnejše dejavnike hitrega in trajnostnega gospodarskega razvoja držav v razvoju:

  • javne in zasebne naložbe na področju izobraževanja, zdravja in urbanističnega razvoja;
  • okolje in energetska učinkovitost;
  • povezava med mestom in podeželjem.

Te dejavnike je treba prilagoditi razmeram v posamezni državi.

Poročilo tudi opozarja, da je gospodarska rast sredstvo in ne cilj, saj je brez gospodarske rasti boj proti revščini že vnaprej zgubljen. 

Sklepi poročila so sad dveletnega dela in temeljijo na pregledu gospodarstev, katerih rast je bila v obdobju 25 let ali več po drugi svetovni vojni večja od 7 %. Med temi državami so Bocvana, Brazilija, Kitajska, Koreja, Hong Kong, Indonezija, Japonska, Malezija, Malta, Oman, Singapur, Tajvan in Tajska.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave