Kruimelpad

Werken aan een snelle, duurzame en eerlijke groei - 26/05/2008

Verkeersdrukte in China

Ook in ontwikkelingslanden is er ruimte voor groei, maar de leiders van die landen moeten zich dan wel resoluut richten op de wereldeconomie, aldus een rapport van de commissie voor groei en ontwikkeling.

Twee leden van die commissie, Nobelprijswinnaar Michael Spence en eurocommissaris voor regionaal beleid Danuta Hübner, hebben het rapport gepresenteerd. En de boodschap is duidelijk: de groeikansen van ontwikkelingslanden zijn grotendeels afhankelijk van hun politieke en economische leiders.

De landen moeten vooral aansluiting zoeken bij de wereldeconomie en zorgen voor goed bestuur. Andere belangrijke ingrediënten voor een snelle en duurzame groei in ontwikkelingslanden, zijn volgens het rapport Englishespañolfrançais:

  • openbare en particuliere investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en stadsontwikkeling;
  • milieuzorg en efficiënt energiegebruik;
  • goede verhoudingen tussen stad en platteland.

Al verschilt de ideale mix natuurlijk van land tot land.

Het rapport wijst er ook nog eens op dat groei een middel is, en geen doel op zich: zonder groei is de strijd tegen armoede bij voorbaat verloren. 

Voor dit rapport, waaraan twee jaar is gewerkt, is gekeken naar landen waar de economie sinds de tweede wereldoorlog 25 jaar of langer een groei van meer dan 7% heeft gekend, zoals Botswana, Brazilië, China, Korea, Hong Kong, Indonesië, Japan, Maleisië, Malta, Oman, Singapore, Taiwan en Thailand.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links