Navigációs útvonal

A jó kormányzás a fejlődő országok növekedésének kulcsa - 26/05/2008

Városi közlekedés, Kína

A fejlődő országok számára sem elérhetetlen, hogy gazdaságuk magas szinten, fenntartható módon és igazságos feltételek között növekedjen. Ennek érdekében azonban vezetőiknek határozottan el kell kötelezniük magukat amellett, hogy országuk részt vesz a világgazdasági folyamatokban.

A gazdasági növekedéssel és fejlesztéssel foglalkozó bizottság Englishespañolfrançais jelentését a testület két tagja, Danuta Hübner regionális politikáért felelős európai biztos és Michael Spence Nobel-díjas közgazdász ismertette Brüsszelben. A dokumentum üzenete világos: a fejlődő országok növekedési kilátásai túlnyomó részt politikai vezetőiktől és a helyi gazdasági szereplőktől függenek.

A jelentés Englishespañolfrançais szerint a világgazdaságban való részvételen és a jó kormányzáson kívül az alábbi összetevők szükségesek a gyors és fenntartható gazdasági növekedéshez:

  • állami és magánbefektetések az oktatás, az egészségügy és a településfejlesztés terén;
  • környezetvédelem és hatékony energiafelhasználás;
  • a város és a vidék közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése.

A fenti összetevők arányát minden ország esetén a fennálló helyi körülmények alapján kell meghatározni.

A jelentés emlékeztet arra, hogy a növekedés nem cél, hanem eszköz: növekedés nélkül a szegénység elleni küzdelem hamvába holt vállalkozás.

A kétéves munka eredményeként létrejött jelentés olyan országok gazdasági jellegzetességei alapján vonta le végkövetkeztetéseit, amelyekben a második világháborút követően a gazdasági növekedés legalább 25 éven keresztül meghaladta a 7%-ot. Ezek között az országok között szerepel Botswana, Brazília, Kína, Korea, Hongkong, Indonézia, Japán, Malajzia, Málta, Omán, Szingapúr, Tajvan és Thaiföld.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek