Навигационна пътека

За бърз, устойчив и справедлив растеж - 26/05/2008

Улично движение в китайски град

Високият, устойчив и справедлив растеж е по силите на развиващите се страни, ако техните ръководители решително се включат в световната икономика.

Посланието на доклада на комисията по растеж и развитие Englishespañolfrançais, представен в Брюксел от носителя на Нобелова награда Майкъл Спенс и комисаря по регионална политика Данута Хюбнер, е ясно: перспективите за растеж на развиващите се страни до голяма степен зависят от политическото им ръководство и от действащите лица в икономиката.

Освен участието в световната икономика и доброто управление, основните „съставки“ на бързия и устойчив растеж на развиващите се страни според доклада Englishespañolfrançaisса:

  • публичните и частни инвестиции в образованието, здравеопазването и урбанизацията;
  • околната среда и енергийната ефективност;
  • връзките между града и селото.

Тези съставки трябва да бъдат дозирани в зависимост от обстановката във всяка една страна.

Докладът също така припомня, че растежът е средство, а не цел: без растеж борбата срещу бедността е предварително изгубена. 

Заключенията на доклада за растежа, които са плод на двегодишна работа, се основават на анализ на характеристиките на икономики, регистрирали растеж над 7 % в течение на 25 или повече години след Втората световна война, сред които са Ботсвана, Бразилия, Китай, Република Корея, Хонконг, Индонезия, Япония, Малайзия, Малта, Оман, Сингапур, Тайван и Тайланд.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки