Navigacijska pot

Izpolnimo obljube državam v razvoju - 09/04/2008

Revna kolumbijska družina – starša s štirimi otroki, v ozadju barake

EU je pozvala članice, naj povečajo obseg in učinkovitost razvojne pomoči.

Solidarnost z državami v razvoju je temeljna vrednota EU  – lani je EU porabila 8,6 milijarde EUR za razvojno pomoč. Čeprav EU vodi v prizadevanjih za povečanje pomoči, pa je po podatkih Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj English leta  2007 za to dejansko porabila 1,7 milijarde EUR manj kot leto poprej.

Države v razvoju morajo sodelovati pri reševanju svetovnih izzivov, kot so podnebne spremembe, pandemije, priseljevanje ter ogrožanje reda in miru. Pri tem potrebujejo pomoč. EU zato poziva države članice, naj:

  •  za razvojno pomoč leta 2010 skupaj namenijo 0,56 % bruto nacionalnega dohodka, leta 2015 pa 0,7 %. Da bi lahko izpolnile to zavezo, bodo morale imeti na voljo znatne vsote novih finančnih sredstev;
  • še naprej izboljšujejo dejansko učinkovitost pomoči na terenu;
  • oblikujejo politiko, ki spodbuja razvoj in se zlasti osredotoča na biogoriva, raziskave in „beg možganov“;

§ namenijo pomoč trgovini – 2 milijardi EUR, ki ju bodo države EU porabile za trgovino do leta 2010, naj bi namenile razvojnim projektom.

Države Evropske unije so v okviru razvojnih ciljev novega tisočletja English Združenih narodov obljubile, da bodo 0,7 % svojega bruto nacionalnega dohodka English namenile razvojni pomoči do leta 2015. Lani jim je uspelo nameniti le 0,38 %, čeprav so leta 2006 dosegle vmesni cilj 0,39 %.

Države članice bodo v razpravah oblikovale skupno stališče pred letošnjima pomembnima mednarodnima konferencama: forumu na visoki ravni o učinkovitosti pomoči English v Akri septembra in konferenci o financiranju razvoja English v Dohi decembra.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave