Cale de navigare

Ne ţinem promisiunile faţă de ţările în curs de dezvoltare - 09/04/2008

Portretul unei familii sărace din Columbia – doi părinţi şi patru copii, marcaţi de sărăcie

UE lansează un apel la adresa statelor membre pentru alocarea unui buget mai mare şi asigurarea unei eficienţe sporite în ceea ce priveşte ajutorul pentru dezvoltare.

În anul 2007, ajutorul pentru dezvoltare acordat de Uniunea Europeană s-a ridicat la suma de 8,6 miliarde de euro, solidaritatea faţă de ţările în curs de dezvoltare fiind una dintre valorile fundamentale ale UE. Deşi Uniunea s-a angajat să intensifice acest ajutor şi reprezintă cel mai important furnizor de fonduri la nivel mondial, bugetul consacrat în 2007 este inferior cu 1,7 miliarde de euro sumei alocate cu un an în urmă, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică English.

  • Ţările în curs de dezvoltare au nevoie de ajutor pentru a se implica  în mod activ în abordarea provocărilor globale - schimbările climatice, pandemiile, migraţia şi ameninţările la adresa păcii şi securităţii. Prin urmare, UE încurajează statele membre:
  • să aloce 0,56% din venitul naţional brut în 2010, pentru a ajunge la 0,7% în 2015 (pentru a respecta acest angajament, ţările UE trebuie să identifice fondurile disponibile);
  • să amelioreze eficienţa ajutorului şi impactul acestuia pe teren;
  • să legifereze la nivel european în favoarea dezvoltării, concentrându-se în special asupra biocombustibililor, cercetării şi problemei „emigrării materiei cenuşii” (persoanele calificate părăsesc ţările în curs de dezvoltare în căutarea unui loc de muncă); 
  • să sprijine comerţul - cele 2 miliarde de euro care vor fi alocate de ţările UE în acest domeniu ar trebui să susţină proiecte care contribuie la dezvoltare.

În cadrul Englishespañolfrançais enunţate de Organizaţia Naţiunilor Unite, ţările UE au promis să aloce 0,7% din venitul naţional brut English (VNB) ajutorului pentru dezvoltare, până în 2015. Însă, în timp ce, în 2006, statele membre au reuşit să atingă obiectivul intermediar de 0,39%, pentru 2007 s-a înregistrat un procent inferior (0,38%). 

Discuţiile ce se vor derula în baza planificărilor vor ajuta statele membre să convină asupra unei poziţii comune, înainte de două conferinţe majore, programate în a doua jumătate a acestui an:    Forumul la Nivel Înalt privind Eficienţa Ajutorului English (la Accra, în septembrie) şi Conferinţa privind finanţarea pentru dezvoltare English (la Doha, în decembrie).

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile