Navigációs útvonal

Az Unió megtartja a fejlődő világnak tett ígéretét - 09/04/2008

Szegény kolumbiai család –  csontsovány szülők és négy gyermek, a háttérben kunyhók

Az EU arra biztatja tagállamait, hogy nyújtsanak több támogatást a fejlődő országoknak, és javítsák a fejlesztési segélyezés hatékonyságát.

Az Unió alapértékei közé  tartozik a fejlődő országok iránti szolidaritás. Ezt tükrözi az a tény, hogy a Közösség tavaly 8,6 milliárd eurónyi fejlesztési segélyt folyósított a rászoruló országok számára. Bár világviszonylatban az EU élen jár a segélyek növelésére tett kötelezettségvállalásban, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet English adatai szerint a 2007-ben e célra nyújtott támogatás valójában 1,7 milliárd euróval kevesebb volt, mint egy évvel előtte.

  • A globális kihívásokra a fejlődő országokkal együttműködve kell megoldást találnunk. Be kell vonnunk őket az éghajlatváltozás elleni küzdelembe, a világjárványok megfékezésébe, a migráció kezelésébe, valamint a békét és biztonságot fenyegető veszélyek elhárításába. Ehhez azonban segítséget kell nyújtanunk számukra. Az EU ezért arra ösztönzi tagállamait, hogy:
  • 2010-re bruttó nemzeti jövedelmük 0,56%-át, 2015-re pedig 0,7%-át fordítsák segélyezésre. E célkitűzés megvalósításához az uniós országoknak jelentős mennyiségű új pénzforrást kell majd találniuk.
  • folyamatosan javítsák a segélyezés hatékonyságát, és törekedjenek arra, hogy a támogatások minél nagyobb hatást fejtsenek ki a célterületen.
  • az uniós szakpolitikák kialakításánál tartsák szem előtt a fejlesztési szempontokat, kiemelt figyelmet fordítva a bioüzemanyagokra, a kutatásra, valamint az ún. „agyelszívás” problémájára, azaz arra a jelenségre, amikor a szakképzett emberek elhagyják a fejlődő országokat, és külföldön vállalnak munkát.
  • a kereskedelemösztönző támogatásokra 2010-ig biztosított 2 milliárd eurót fejlesztési célokat szolgáló projektekre költsék.

Az Egyesült Nemezetek Szövetsége Englishespañolfrançais összhangban az uniós tagországok kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2015-re bruttó nemzeti jövedelmük English 0,7%-át fogják fejlesztési segélyekre fordítani. Az elmúlt év során azonban mindössze 0,38%-ot sikerült e célra folyósítaniuk, annak ellenére, hogy 2006-ban már teljesítették a részcélkitűzésként vállalt 0,39%-ot.

A tervek alapján folytatott eszmecserék segítségével a tagállamok kialakíthatják azt a közös álláspontot, amelyet az idén sorra kerülő két fontos nemzetközi konferencián képviselnek majd. A találkozók egyikének, a segélyek hatékonyságával foglalkozó magas szintű fórumnak English szeptemberben Accra, míg a fejlesztési finanszírozásról szóló konferenciának English decemberben Doha ad majd otthont.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek