Navigointipolku

Kehitysavun määrä jäi jälkeen tavoitteista - 09/04/2008

Köyhä nelilapsinen kolumbialaisperhe hökkeliasuntonsa edessä

EU - maailman suurin kehitysavun antaja - antoi kehitysapua vuonna 2007 selvästi edellisvuotta vähemmän. EU:n komissio kehottaakin nyt jäsenmaita panostamaan kehitysapuun.

EU:n antama apu väheni viime vuonna 8,6 miljardia euroon, mikä on 1,7 miljardia euroa vähemmän kuin vuonna 2006 (lähde: OECD English). Näin siitä huolimatta, että yhteisvastuu ja kehitysmaiden tukeminen kuuluvat EU:n perusarvoihin, ja se on myös sitoutunut vahvasti lisäämään kehitysapua.

  • Myös kehitysmailta vaaditaan toimia etsittäessä ratkaisuja aikamme maailmanlaajuisiin ongelmiin, joita ovat muun muassa ilmastonmuutos, pandemiat, maastamuutto ja turvallisuusuhat. Teollisuusmaiden tuki on tässä välttämätöntä. EU suosittelee tuoreessa tiedonannossaan seuraavia toimia:
  • EU-maat lisäävät kehitysapua vähintään 0,56 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2010 mennessä ja 0,7 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Tämä edellyttää monilta jäsenmailta huomattavaa lisäpanostusta.
  • Kehitysavun tehokkuutta parannetaan.
  • Varmistetaan, että EU:n politiikat edistävät johdonmukaisesti kehitystavoitteita. Huomiota olisi kohdistettava erityisesti biopolttoainepolitiikan vaikutuksiin kehitysmaissa, tutkimuspolitiikkaan ja ns. aivovuodon (pitkälle koulutettujen siirtyminen ulkomaille) ehkäisyyn.
  • Kehitetään kaupankäyntimahdollisuuksia Aid for Trade -ohjelman avulla. EU-mailta odotetaan 2 miljardin euron rahoitusta kauppaa tukevaan kehitysyhteistyöhön vuosina 2009-2010.

Englishespañolfrançais asetettaessa EU-maat lupasivat lisätä kehitysapua 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta English viimeistään vuonna 2015. Vuodelle 2006 asetettu välitavoite (0,39 prosenttia) saavutettiin, mutta viime vuonna kehitysavun osuus bruttokansantulosta pieneni 0,38 prosenttiin.

Tiedonannon pohjalta EU-maiden on tarkoitus määrittää EU:lle yhteinen linja loppuvuoden kansainvälisiä kokouksia varten. Kehitysavun tuloksellisuutta käsittelevä foorumi English pidetään Accrassa Ghanassa syyskuussa ja kehitysrahoituksen seurantakonferenssi English Dohassa Qatarissa marras-joulukuun vaihteessa.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä