Kruimelpad

Europees nabuurschapsbeleid is succes - 03/04/2008

Twee Noord-Afrikaanse handelaars stapelen watermeloenen

Gemakkelijker handel drijven, samenwerking bij onderzoek en innovatie, vrij reizen, een gegarandeerde energievoorziening – allemaal praktische voordelen van het nabuurschapsbeleid.

Deze week werd de balans opgemaakt van het Europees nabuurschapsbeleid (ENB). De EU verheugt zich over de vooruitgang op een aantal vlakken en streeft naar nauwere samenwerking met Israël, Moldavië, Oekraïne en Marokko.

Uit de verslagen blijkt dat de resultaten afhangen van het deskundig advies van specialisten uit de EU en de betrokkenheid van de individuele landen. "We werken nauw met onze partners samen omhen dichter bij de Unie te brengen", aldus Benita Ferrero-Waldner, EU-commissaris voor externe betrekkingen. "Ieder land bepaalt zelf mee hoe zijn relatie met ons eruitziet", voegde ze eraan toe.

Enkele voorbeelden van samenwerking na eind 2006:

  • Handel: verwezenlijking van een vrijhandelszone met Oekraïne
  • Migratie: oprichting eerste gemeenschappelijke aanvraagcentrum voor EU-visa in Moldavië
  • Misdaadbestrijding: opleidingsprogramma's voor rechters, advocaten en politie uit het Middellandse-Zeegebied (al 1000 personen opgeleid)
  • Energie: aanleg van olie- en gaspijpleidingen tussen de EU en haar buurlanden om de continuïteit van de bevoorrading veilig te stellen
  • Milieu: startschot gegeven voor 44 projecten om de vervuiling van het Middellandse Zeegebied terug te dringen

Het nabuurschapsbeleid werd in 2004 ingevoerd om de goede betrekkingen tussen de uitgebreide EU en de omringende landen te bevorderen. Het beleid moet zorgen voor meer welvaart, stabiliteit en veiligheid voor alle betrokkenen, in overeenstemming met de veiligheidsstrategie van de EU English. In 2007 heeft de EU 1,65 miljard euro (3 euro per EU-burger) extra uitgetrokken voor de ondersteuning van de nabuurschapslanden.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links