Navigációs útvonal

Uniós szomszédságpolitika – teljes siker - 03/04/2008

Görögdinnyéket gúlákba rakó észak-afrikai kereskedők

Az európai szomszédságpolitika sikerét számos gyakorlati eredmény bizonyítja: elhárultak az akadályok a részt vevő országok közötti kereskedelem útjából, lendületet nyert a közös kutatás és innováció, megvalósult a szabad mozgás, és biztonságosabbá vált az energiaellátás.

Az Európai Unió ezen a héten áttekintette az európai szomszédságpolitika révén elért előrehaladást. Az EU üdvözli a környező országok által számos területen felmutatott eredményeket, és arra törekszik, hogy a jövőben szorosabbra fonja együttműködését Izraellel, Moldovával, Ukrajnával és Marokkóval.

A legújabb jelentések arról tanúskodnak, hogy a szomszédságpolitika eredményességét az európai uniós szakértők áldozatos munkája és a részt vevő országok szilárd elkötelezettsége biztosítja. „Szorosan együttműködünk partnereinkkel annak érdekében, hogyközelebb hozzuk őket az Unióhoz” – jelentette ki Benita Ferrero-Waldner, az Európai Bizottság külkapcsolatokért és szomszédságpolitikáért felelős tagja. A politikus hozzátette: „Az egyes országok maguk alakítják ki, milyen kapcsolatokat ápolnak velünk.”

Az EU és a szomszédos országok között megvalósuló együttműködés 2006 óta számos területen látványos eredményt hozott:

  • üzleti élet – szabadkereskedelmi övezet jött létre Ukrajnával;
  • migráció – Moldovában megalakult az első EU-val közösen működtetett vízumigénylési központ;
  • bűnözés elleni küzdelem – a földközi-tengeri partnerországokban speciális képzési programok indultak, melyeken az eddigiek folyamán 1000 bíró, ügyvéd és rendőr vett részt;
  • energiaügy – számos olaj- és földgázvezeték kiépítése indult meg annak érdekében, hogy az Uniót és a szomszédos országokat összekapcsolva javítsa az energiaellátás biztonságát;
  • környezetvédelem – zöld utat kapott 44, a Földközi-tenger szennyezésmentesítésére irányuló projekt.

Az európai szomszédságpolitikát az EU 2004-ben indította útnak azzal a céllal, hogy javítsa az Unió, az új tagállamok és a környező országok között fennálló kapcsolatokat. Összhangban az európai biztonsági stratégia English célkitűzéseivel, az EU szomszédságpolitikája arra hivatott, hogy minden érintett országban növelje a jólétet, a stabilitást és a biztonságot. 2007-ben az Unió további 1,65 milliárd eurót irányzott elő a részt vevő országok számára. Ez az összeg az EU polgáraira lebontva 3 euró/fő kiadást jelent.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek