Sökväg

En hjälpande hand åt länderna på västra Balkan - 05/03/2008

Vy över en stad i Bosnien ochHercegovina

Länderna på västra Balkan får hjälp med att förbereda sig för EU-medlemskap.

I och med att länderna på västra Balkan – däribland Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro och Serbien – närmar sig medlemskap, får de ökat stöd från EU för att förbereda sig, exempelvis i form av

  • fler stipendier för att uppmuntra ungdomar att studera i EU,
  • tätare kontakter mellan vetenskapsmän och forskare,
  • ökat samarbete när det gäller miljövård samt frågor som rör rättvisa, frihet och säkerhet.

Viseringsfritt resande diskuteras också.

”Det finns en orubblig vilja inom EU att stödja folken på västra Balkan att anamma EU:s värderingar och levnadsstandard”, sa utvidgningskommissionär Olli Rehn. Han tillade att det är ledarna och folken i regionen som slutligen avgör om de ska välja den väg som leder till en framtid i EU präglad av stabilitet och välstånd.

Länderna på västra Balkan får omkring 800 miljoner euro per år för att förbereda sig för EU-medlemskap – vilket är mer per capita än någon annanstans i världen – och så kommer det att förbli till 2011. Merparten av dessa medel kommer att läggas på verksamhet inom det civila samhället – fackföreningar, konsumentorganisationer, samt kvinno- och ungdomsorganisationer. En konferens om det civila samhällets roll i regionen planeras äga rum den 17–18 april.

Samarbetet mellan länderna på västra Balkan om handels-, energi- och transportfrågor har länge fått stöd av EU, men det ligger nya förslag på bordet den här veckan, bland annat när det gäller den gränsöverskridande beredskapen English i samband med katastrofer som t.ex. skogsbränderna 2007.

EU:s utvidgningsstrategi och framstegsrapporter English (en) français (fr)

Nyttan Deutsch (de) English (en) med 2004 års EU-utvidgning

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar