Navigacijska pot

Pomoč državam Zahodnega Balkana - 05/03/2008

Pogled na mesto v Bosni in Hercegovini

Pomoč državam Zahodnega Balkana pri pripravi na članstvo v EU

Ko se države Zahodnega Balkana – Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija – približujejo članstvu v Evropski uniji, jim Evropska komisija zagotavlja več pomoči, na primer:

  • več štipendij za študente, ki želijo študirati v EU;
  • več stikov med znanstveniki in raziskovalci;
  • več sodelovanja na področju varstva okolja, pravosodja, svobode in varnosti.

Potekajo tudi pogovori o potovanju brez vizumov.

„EU kaže neomajno voljo, da bi podprla ljudi Zahodnega Balkana pri njihovi odločitvi za evropske vrednote in življenjski standard,“ je dejal komisar za širitev Olli Rehn. Dodal je, da bodo končno odločitev o  tem, ali se bodo pridružili evropskemu prostoru, v katerem vlada stabilnost in blaginja, sprejeli voditelji in prebivalci te regije.

Približno 800 milijonov EUR na leto je namenjenih državam Zahodnega Balkana za njihovo pripravo na članstvo v EU  – več na prebivalca kot kjer koli drugje na svetu – in to se bo še nadaljevalo do leta 2011. Večji del teh sredstev bo zdaj namenjen dejavnostim „civilne družbe“ – sindikatom, potrošniškim organizacijam, ženskim in mladinskim združenjem. 17–18. aprila bo potekala konferenca o vlogi civilne družbe v tej regiji.

EU že dalj časa podpira sodelovanje med državami Zahodnega Balkana na področju trgovine, energetike in prometa, ta teden pa bodo obravnavali tudi nove pobude, med njimi čezmejne ukrepe English pri nesrečah, kot so bili na primer gozdni požari leta 2007.

Strategija širitve EU in poročila o napredku English (en) français (fr)

Koristi širitve EU leta 2004 Deutsch (de) English (en)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave