Cale de navigare

O mână de ajutor pentru Balcanii de Vest - 05/03/2008

Oraş din Bosnia şi Herţegovina

Sprijin pentru Balcanii de Vest în pregătirile pentru aderare.

Ţările din Balcanii de Vest – Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Serbia - se apropie din ce în ce mai mult de perspectiva aderării la Uniunea Europeană. În acest context, Comisia îşi intensifică acţiunile de sprijin în favoarea acestor state, prin măsuri care prevăd:

  • mai multe burse pentru a încuraja studenţii să studieze în UE;
  • mai multe contacte între oamenii de ştiinţă şi cercetători;
  • o colaborare mai strânsă pe tema protecţiei mediului, justiţiei, libertăţii şi securităţii.

Eliminarea vizelor de călătorie este, de asemenea, un alt punct înscris pe agendă.

„În UE există o dorinţă constantă de a ajuta cetăţenii ţărilor din Balcanii de Vest să opteze pentru valorile şi standardele de viaţă europene”, a declarat comisarul pentru extindere, Olli Rehn. El a adăugat că, în cele din urmă, liderii şi cetăţenii acestei regiuni sunt cei care vor decide dacă doresc să se îndrepte către un viitor european, marcat de stabilitate şi prosperitate.   

Balcanii de Vest primesc anual suma de aproximativ 800 de milioane de euro, necesară pentru realizarea reformelor impuse de aderarea la UE. Nicio altă regiune din lume nu a mai primit din partea Uniunii o sumă atât de mare pe cap de locuitor – iar această finanţare va continua până în 2011. O parte mai importantă din aceste fonduri va fi consacrată de acum înainte activităţilor desfăşurate de „societatea civilă” – sindicate, asociaţii de consumatori, de femei, de tineri etc. În perioada 17-18 aprilie, este programată o conferinţă despre rolul societăţii civile în regiune.

Cooperarea dintre ţările din Balcanii de Vest în materie de comerţ, energie şi transport a beneficiat deja de sprijinul Uniunii Europene. Noi iniţiative sunt pe agenda discuţiilor din această săptămână, inclusiv găsirea unor răspunsuri transfrontaliere English în caz de calamităţi naturale, precum incendiile forestiere din 2007.

Strategia de extindere a UE şi rapoarte privind progresele înregistrate English (en) français (fr)

Avantajele extinderii din 2004 Deutsch (de) English (en)

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile