Kruimelpad

Helpende hand voor westelijke Balkan - 05/03/2008

Uitzicht op dorp in Bosnië-Herzegovina

Steun om westelijke Balkan EU-lidmaatschap te helpen voorbereiden.

Nu de westelijke Balkanstaten (waaronder Albanië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Servië) dichter bij het EU-lidmaatschap komen, verhoogt de Europese Commissie haar steun om hen te helpen zich voor te bereiden op de toetreding, o.a. via meer:

  • beurzen om studenten in de EU te laten studeren;
  • contacten tussen wetenschappers en onderzoekers;
  • samenwerking op het vlak van milieubescherming, vrijheid en veiligheid.

Ook wordt gesproken over reizen zonder visum.

"De EU wil de mensen op de westelijke Balkan aanmoedigen te kiezen voor de westerse waarden en levensstandaard," zei Olli Rehn, commissaris voor uitbreiding. Hij voegde daaraan toe dat het de leiders en de mensen uit de regio zijn die uiteindelijk zullen beslissen of zij toe willen groeien naar een Europese toekomst die in het teken van stabiliteit en welvaart staat.

De westelijke Balkanstaten ontvangen samen jaarlijks zo'n 800 miljoen euro die zij mogen gebruiken om zich op het EU-lidmaatschap voor te bereiden. Dit is een hoger bedrag per inwoner dan enige andere regio krijgt en deze steun duurt nog voort tot 2011.   Een groter deel van de steun zal nu naar het "maatschappelijk middelveld" gaan: vakbonden, consumentenorganisaties, vrouwen- en jeugdorganisaties e.d. Op 17 en 18 april wordt een conferentie gehouden over de rol van het maatschappelijk middenveld in de regio.

De EU steunt al sinds jaar en dag de samenwerking tussen de westelijke Balkanlanden op het gebied van handel, energie en vervoer, maar deze week worden ook nieuwe initiatieven besproken, waaronder grensoverschrijdende rampenbestrijding English, zoals bij de bosbranden in 2007.

Uitbreidingsstrategie en voortgangsverslagen English (en) français (fr)

Voordelen van de uitbreiding van 2004 Deutsch (de) English (en)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links