Navigációs útvonal

Az EU segítő kezet nyújt a nyugat-balkáni országoknak - 05/03/2008

Bosznia-hercegovinai városkép

Az EU arra törekszik, hogy megkönnyítse a nyugat-balkáni országok felkészülését az uniós csatlakozásra.

Az elmúlt időszak során a nyugat-balkáni országok – köztük Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Szerbia – előreléptek az uniós tagsághoz vezető úton. Az Európai Bizottság most úgy határozott, hogy felkészülésük megkönnyítése érdekében növeli a térségnek nyújtott támogatást:

  • több európai uniós ösztöndíjat biztosít a Nyugat-Balkánon élő diákoknak;
  • elősegíti a tudósok és a kutatók közötti kapcsolatok elmélyítését;
  • javítja az együttműködést a környezetvédelem terén, illetve a szabadság, a biztonság és a jogérvényesülés vonatkozásában.

Az EU ezenfelül a vízummentesség bevezetésének lehetőségét is mérlegeli.

„Az Európai Unió eltökélt szándéka, hogy támogassa az európai értékek mellett elkötelezett és az uniós életszínvonal elérésére törekvő nyugat-balkáni népeket” – jelentette ki Olli Rehn bővítési biztos. A politikus hozzátette: végső fokon a helyi vezetők és lakosok döntik el, hogy az európai integráció által kínált jövőt, s ezzel együtt a stabilitást és jólétet választják-e.

Az EU évente mintegy 800 millió euróval segíti a nyugat-balkáni országok felkészülését az uniós csatlakozásra. A kiugróan magas összegű támogatást a Közösség 2011-ig biztosítja. A jövőben a forrásokból nagyobb arányban részesül a civil társadalom: a helyi szakszervezetek, fogyasztóvédelmi csoportok, nőszervezetek és ifjúsági szövetségek. A civil társadalom nyugat-balkáni régióban betöltött szerepének áttekintése céljából a Bizottság a tervek szerint április 17–18-ára konferenciát hív össze.

Az Unió régóta támogatja a térség országainak a kereskedelem, az energiaügyek és a közlekedés terén megvalósuló együttműködését. A Bizottság most új kezdeményezéseket fogalmazott meg a témában, melyek egyike arra irányul, hogy a 2007. évi erdőtüzekhez hasonló katasztrófahelyzetekben elősegítse a határokon átívelő együttműködést English.

Bővítési stratégia, országjelentések English (en) français (fr)

A 2004. évi bővítés hatásai – tanulmányok Deutsch (de) English (en)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek