Διαδρομή πλοήγησης

Χείρα βοηθείας στα Δυτικά Βαλκάνια - 05/03/2008

Πόλη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Ενισχύεται η προετοιμασία των Δυτικών Βαλκανίων για την προσχώρηση στην ΕΕ.

Καθώς οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία) φθάνουν όλο και πιο κοντά στην προσχώρηση, η Επιτροπή ενισχύει τη στήριξη που παρέχει για να συμβάλει στην προετοιμασία τους με διάφορες πρωτοβουλίες:

  • περισσότερες υποτροφίες για να ενθαρρύνει τους νέους να σπουδάσουν στην ΕΕ
  • περισσότερες επαφές μεταξύ επιστημόνων και ερευνητών
  • μεγαλύτερη συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της κατάργησης της βίζας.

“Η ΕΕ επιθυμεί διακαώς να βοηθήσει τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων να υιοθετήσουν τις αξίες και το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων" δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλι Ρεν, και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες και οι λαοί της περιοχής θα αποφασίσουν τελικά αν θα επιλέξουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον με σταθερότητα και ευημερία.

Περίπου 800 εκατ. ευρώ, η μεγαλύτερη κατά κεφαλή βοήθεια που δίνεται παγκοσμίως, διατίθενται κάθε χρόνο, και μέχρι το 2011, για την προετοιμασία των Δυτικών Βαλκανίων να προσχωρήσουν στην ΕΕ. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών διατίθεται για δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών, όπως συνδικαλιστικές οργανώσεις, οργανώσεις καταναλωτών, ενώσεις γυναικών και νεολαίας. Ένα συνέδριο που θα υπογραμμίζει τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην περιοχή προγραμματίζεται για τις 17-18 Απριλίου.

Η ΕΕ έχει ήδη στηρίξει επί μακρόν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και των μεταφορών, αλλά αυτή την εβδομάδα συζητώνται και νέες πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων η διασυνοριακή συνεργασία English σε περιπτώσεις καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές των δασών το 2007.

Στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ και εκθέσεις προόδου English (en) français (fr)

Οφέλη από τη διεύρυνση της ΕΕ του 2004 Deutsch (de) English (en)

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι