Sti

En håndsrækning til Vestbalkan - 05/03/2008

Udsigt over by i Bosnien-Hercegovina

Landene på Vestbalkan får hjælp til at forberede sig på EU-medlemskab.

Landene på Vestbalkan – bl.a. Albanien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro og Serbien – rykker tættere på EU-medlemskab. Derfor øger Kommissionen sin bistand for at hjælpe dem med forberedelserne, bl.a. i form af:

  • flere stipendier for at tilskynde unge til at studere i EU
  • tættere kontakter mellem videnskabsfolk og forskere
  • øget samarbejde om miljøbeskyttelse og spørgsmål vedrørende retfærdighed, frihed og sikkerhed.

Man overvejer også at ophæve visumpligten ved indrejse.

"Der er et helt klart ønske i EU om, at vi skal hjælpe befolkningerne på Vestbalkan med at tilpasse sig til vores europæiske værdier og levestandard", sagde EU's kommissær for udvidelse, Olli Rehn. Han tilføjede, at det i sidste ende er op til regionens egne ledere og borgere, om de vælger at satse på en fremtid i EU – med stabilitet og velstand.

Frem til 2011 er der afsat ca. 800 millioner euro om året til at hjælpe landene med at forberede sig på EU-medlemskab – det er mere pr. indbygger end noget andet sted i verden. De fleste af pengene er øremærket til det såkaldte civilsamfund – fagforeninger, forbrugerorganisationer og kvinde- og ungdomsforbund. Der er planlagt en konference om civilsamfundets rolle i regionen den 17.-18. april.

EU har længe støttet samarbejdet mellem landene på Vestbalkan inden for handel, energi og transport. I denne uge er der kommet flere forslag på bordet, bl.a. om et grænseoverskridende beredskab English i tilfælde af naturkatastrofer som skovbrandene i 2007.

EU's udvidelsesstrategi og statusrapporter English (en) français (fr)

Fordelene ved EU's udvidelse i 2004 Deutsch (de) English (en)

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links