Навигационна пътека

Помощ за Западните Балкани - 05/03/2008

Изглед от град в Босна и Херцеговина

Помощ за Западните Балкани да се подготвят за членство в ЕС.

Тъй като наближава времето, когато Западните Балкани – включително Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия -  ще се присъединят към ЕС, Комисията увеличава помощта си за подготовката им, например чрез:

  • повече стипендии, за да стимулира студентите да учат в ЕС;
  • засилени контакти между учени и изследователи;
  • по-голямо сътрудничество в опазването на околната среда, правосъдието, свободата и сигурността.

Безвизовите пътувания също ще бъдат обсъдени.

„В ЕС има непоколебима воля да се подкрепят Западните Балкани в избора на европейските ценности и жизнен стандарт“, заяви комисарят по разширяване Оли Рен. Той добави, че ръководителите и хората от региона са тези, които в крайна сметка ще решат дали ще се насочат към европейско бъдеще, белязано от стабилност и просперитет.

Около 800 млн. евро годишно се отделят за подготовката на Западните Балкани за членство в ЕС – повече на глава от населението в сравнение с останалата част от света – и това ще продължи до 2011 г.  По-голям дял от тези средства сега ще отива за дейности на „гражданското общество“ – профсъюзи, потребителски организации, женски и младежки асоциации. За 17-18 април е планирана конференция, подчертаваща ролята на гражданското общество в региона.

Сътрудничеството между страните от Западните Балкани в търговията, енергетиката и транспорта от дълго време е подкрепяно от ЕС, но през тази седмица има и нови инициативи, включително трансграничните реакции English при бедствия като горските пожари през 2007 г.

Стратегията на ЕС за разширяване и доклади за напредъка English (en) français (fr)

Ползи от разширяването на ЕС през 2004 г. Deutsch (de) English (en)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки