Kruimelpad

EU-noodhulp voedt miljoenen monden - 04/03/2008

Menigte Afrikaanse vluchtelingen

Bijna 19 miljoen hongerigen over de hele wereld krijgen voedselhulp dankzij een nieuw EU-besluit.

Het Europees Bureau voor humanitaire hulp Englishfrançais heeft een recordbedrag van €160 miljoen uitgetrokken voor voedselhulp aan hongerigen in Afrika, Azië, de Kaukasus en het Midden-Oosten.

"Kwetsbare groepen in de armste landen ter wereld krijgen steeds vaker te maken met natuurrampen, conflicten en economische problemen, die al snel tot honger leiden. Het is essentieel dat de Europese Unie in zulke situaties voedselhulp verleent en de voedselproductie helpt herstellen", zei EU-commissaris voor ontwikkeling en humanitaire hulp Englishfrançais Louis Michel.

Voedselhulp gaat vooral daarheen waar de nood het hoogst is. Tot dusver wordt aan 17 gebieden prioriteit gegeven, onder meer Burundi, Kenia, Nepal, Afghanistan, Colombia, Soedan, Tsjaad, Somalië, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. De steun omvat:

  • voedselhulp voor mensen in nood na een natuurramp, epidemie of gewapend conflict
  • verbetering van de voedingstoestand van kwetsbare groepen in crisissituaties, vooral kinderen onder de vijf en hun moeders
  • herstel van de bestaansmiddelen van plattelandsgemeenschappen via een "voedsel-voor-werk"-programma
  • herstel van de basismiddelen van bestaan van kwetsbare bevolkingsgroepen die na een crisissituatie naar huis terugkeren of zich elders vestigen

De meeste projecten lopen via het Wereldvoedselprogramma van de VN. Bij andere activiteiten op het gebied van voeding en voedselvoorziening op korte termijn zal de EU samenwerken met het Rode Kruis en ander niet-gouvernementele organisaties.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links