Навигационна пътека

Хранителни помощи на ЕС за милиони - 04/03/2008

Тълпа африкански бежанци

Очаква се последното решение на ЕС за хранителни помощи да облагодетелства около 18,7 милиона от най-уязвимите жители на планетата.

Дирекция „Хуманитарна помощ“ Englishfrançais на Европейската комисия отдели рекордните 160 млн. евро за помощи за хората, изправени пред остър недостиг на храна в Африка, Азия, Кавказ и Близкия изток.

„Уязвимите жители на много от най-бедните страни по света са все по-изложени на природни бедствия, конфликти и икономически натиск, които могат бързо да доведат до глад. Европейският съюз има съществена роля в снабдяването им с хранителни помощи и във възстановяването на производството на храна,“ обясни комисарят за развитие и хуманитарна помощ Englishfrançais Луи Мишел.

Помощите ще бъдат съсредоточени там, където нуждата е най-голяма. Досега са определени 17 приоритетни района, между които са Бурунди, Кения, Непал, Афганистан, Колумбия, Судан, Чад, Сомалия, Западният бряг на река Йордан и ивицата Газа. Помощите ще включват:

  • доставяне на храни за засегнатите от природни бедствия, епидемии или въоръжени конфликти
  • помагане за хранителното възстановяване на уязвими групи в кризисни ситуации със специално внимание към децата под 5 години и техните майки
  • възстановяване на средствата за препитание на селските общности чрез програмата „храна срещу работа“
  • възстановяване на основния поминък на уязвими групи хора, завръщащи се у дома или заселващи се на ново място след криза.

Голяма част от проектите ще се осъществяват чрез световната хранителна програма на ООН. В другите си дейности по хранене и краткосрочна хранителна сигурност ЕС ще работи с Червения кръст и други неправителствени организации.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки