Navigációs útvonal

Növekvő humanitárius segélyek 2008-ban - 08/01/2008

Menekülttábor Afganisztánban – 2001 © EC/ECHO

Az Európai Unió az új esztendőben is vezető szerepet vállal a humanitárius segítségnyújtásban: 2008-ban világszerte 370 millió eurót költ majd a bajbajutottak támogatására.

Évről évre több millió embert sújtanak különböző válságok, a természeti csapásoktól a fegyveres konfliktusokig. „Ha segítségnyújtásról van szó, az EU késedelem nélkül képes cselekedni ott, ahol arra szükség van” – szögezi le Louis Michel Englishfrançais, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért felelős biztosa.

Ebben az évben a Bizottság 370 millió eurót irányoz elő a világ legsúlyosabb válságövezeteiben élők támogatására. Az összeg oroszlánrészét a rászorulók biztonságba helyezésére, élelemmel, ruhával, lakóhellyel történő ellátására, illetve megfelelő egészségügyi és higiéniai viszonyok megteremtésére fordítja majd az EU. Egyedül a 160 millió eurós élelmiszer-segélyezési alapból 18,5 millió ember számára biztosítanak majd élelmet. A teljes előirányzat fennmaradó részéből pedig Afganisztán, Uganda és más fejlődő országok részesülnek.

A humanitárius segélyek uniós hivatala Englishfrançais, az ECHO a világ legnagyobb segélyszervezete. A Bizottság főigazgatóságaként működő hivatal számos kezdeményezésének egyike az ECHO Flight Englishfrançais: a nyolcmillió eurós éves költségvetéssel gazdálkodó repülőgépes szolgálat a csak légi úton megközelíthető kelet-afrikai települések lakói számára nyújt mentőövet vészhelyzetben. A világ számos pontján tevékeny ECHO mintegy 200 partnerszervezettel, többek között ENSZ-ügynökségekkel, civil szervezetekkel és a Vöröskereszt/Vörös Félhold irodáival működik együtt.

2007-ben a Bizottság 220 millió euró értékben juttatott el sürgősségi élelmiszersegélyt és egyéb gyorssegélyt a világ több mint 30 országába.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek