Навигационна пътека

Повече помощи за жертвите на бедствия през 2008 г. - 08/01/2008

Афганистански бежански лагер – 2001 г. © EC/ECHO

ЕС ще продължи да бъде лидер в хуманитарната помощ, отделяйки 370 млн. евро за жертвите на бедствия по света.

Всяка година милиони хора по света страдат при кризи – от природни бедствия до въоръжени конфликти. „Можем да помогнем бързо там, където е необходимо“, казва комисарят по развитие и хуманитарна помощ Луи Мишел Englishfrançais.

През тази година Комисията ще отдели близо 370 млн. евро за подпомагане на най-уязвимите жертви на бедствия по света. По-голямата част от средствата ще бъде използвана за осигуряване на защита, храна, облекло, подслон и здравни грижи на жертвите, както и за задоволяване на техните хигиенни нужди – очаква се само от бюджета за подпомагане с храни (160 млн. евро) да се възползват над 18,5 млн. души. Други средства ще бъдат поделени между страни в развиващия се свят, включително Афганистан и Уганда.

Службата на ЕС за хуманитарна помощ Englishfrançais (ECHO) е най-големият донор на помощи при бедствия в света.  Например нейният отдел ECHO Flight Englishfrançais (бюджет 8 млн. евро) предоставя помощ и спешна евакуация за отдалечени населени места, достъпни само по въздух. Работещата по целия свят служба има около 200 партньора, включително неправителствени организации, специализирани агенции на ООН, Червения кръст и Червения полумесец.

През 2007 г. Комисията похарчи 220 млн. евро за спешни хранителни помощи и краткосрочно подпомагане в над 30 страни по света.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки