Navigációs útvonal

A Bizottság racionalizálja és egyszerűsíti az uniós jogszabályokat, és csökkenti a szabályozási költségeket. - 19/06/2014

Különböző foglalkozásokat megjelenítő sematikus ábra © EU

A Bizottság felméri, milyen előrelépés történt a bürokrácia csökkentése terén, és új terveket terjeszt elő az uniós szabályok egyszerűsítése céljából, hogy ezáltal is lendületet adjon a gazdasági növekedésnek és a munkahelyteremtésnek.

Az Európai Bizottság 2012 decemberében indította útnak a REFIT programot, mely a célravezető és hatásos szabályozást szolgálja. A program az uniós szabályozási keretrendszer egyszerűsítését célozza, hogy ezáltal minimálisra csökkenjenek az adminisztratív terhek, és minden lehetséges feltétel adva legyen a gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatás fellendüléséhez.

A Bizottság most a REFIT program bővítésén dolgozik annak érdekében, hogy a vállalkozások és a polgárok maximálisan élvezhessék a kezdeményezés által biztosított előnyöket. Az EU arra törekszik, hogy kizárólag azokat a kérdéseket szabályozza az uniós jog eszközeivel, amelyeket európai szinten lehet a legjobban kezelni. A program keretében a szakemberek azon dolgoznak, hogy azonosítsák, illetve kiszűrjék az indokolatlan terheket, a következetlenségeket és a hatástalan intézkedéseket, és meghatározzák, milyen lépések révén lehet a hibákat és a hiányosságokat orvosolni.

Jelentés az elért eredményekről

Az első éves eredménytábla pdf - 586 KB [586 KB] English (en) áttekintést ad arról, mekkora előrehaladást sikerült elérni azóta, hogy a Bizottság 2013 októberében közzétette a szabályozási terhek csökkentését célzó nagy ívű ütemtervet.

Az egyszerűsítésre és a terhek csökkentésére irányuló javaslatok túlnyomó többségét azóta már el is fogadták, vagy várhatóan még az idén elfogadják a jogalkotók. Ezen túlmenően az EU mintegy 53, függőben lévő jogszabályjavaslatot vont vissza, több, már 'élő' jogszabályt helyezett hatályon kívül, és megkezdte az elemző munkát azokon a jogterületeken, ahol szükség van a szabályok kiértékelésére.

Fontos fejlemény továbbá, hogy a Bizottság már előterjesztette azokat a javaslatokat, amelyek az üzleti szféra számára a legnagyobb jelentőséggel bírnak. Példaként említhető az egységes héabevallásra (héa = hozzáadottérték-adó) és a kis értékű követelések európai eljárására vonatkozó javaslat.

További teendők

Folyamatos munka révén lehet csak gondoskodni arról, hogy az európai uniós joganyag mindenkor megfeleljen az aktuális céloknak és szükségleteknek. A Bizottság áttekintette az EU-szabályok legutóbbi vizsgálata során levont következtetéseket, és meghallgatta az érdekelt feleket. Ennek alapján megállapította, hogy számos további jogterületen szükség van a szabályozás egyszerűsítésére, illetve racionalizálására. Így például:

  • egyszerűsíteni kell a személyazonosító és az úti okmányokra vonatkozó uniós szabályokat;
  • új vállalkozási statisztikai rendszert kell életbe léptetni;
  • egyszerűsíteni kell a nem uniós polgárokra vonatkozó vízumkövetelmények szabályozását;
  • uniós online portált kell létrehozni a hozzáadottérték-adóval kapcsolatos tájékoztatás céljára.

A fentieken túl a tervek között szerepel még számos, az energiafogyasztást jelző címkézéssel, a szállítási díjakkal és feltételekkel, a közös agrárpolitikával és a környezetvédelmi jelentéstétellel kapcsolatos jogszabály hatályon kívül helyezése is.

Közös erővel a célok megvalósításáért

Az Európai Bizottság el akarja érni, hogy mindegyik uniós intézmény szem előtt tartsa és prioritásként kezelje a szabályozás célravezetőségének szempontját. Ez megköveteli, hogy a döntéshozók a jogalkotási folyamat minden egyes szakaszában mérlegeljék, milyen hatást gyakorolnak majd szakpolitikai döntéseik a vállalkozásokra és a polgárokra.

Tekintettel arra, hogy becslések szerint az adminisztratív terhek mintegy harmada a tagállami végrehajtási intézkedések számlájára írható, a Bizottság azt is szorgalmazza, hogy az uniós országok kormányai is éljenek az uniós jog által biztosított lehetőségekkel, és egyszerűsítsék saját szabályrendszerüket.

A Bizottság a jövőben is nyomon fogja követni, hogyan halad tagállami szinten a végrehajtás, az eredményeket kiértékeli, és 2015-ben eredménytábla formájában adja majd közre.

Sajtóközlemény – A Bizottság racionalizálja és egyszerűsíti az uniós jogszabályokat, és csökkenti a szabályozási költségeket françaisEnglishNederlandsportuguêsDeutschsvenskaitalianosuomidanskpolski

Gyakran feltett kérdések – REFIT: a jelenlegi helyzet és a kilátások English

Intelligens szabályozás

Az adminisztratív terhek csökkentése

Növekedésre hangolva: egyszerűbb, könnyebben és kisebb költséggel végrehajtható uniós jogszabályok

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek