Navigacijska pot

Obiščite institucije EU ob dnevu odprtih vrat – 17. maj 2014 - 16/05/2014

Zastava EU med zastavami držav članic

Ob praznovanju dneva Evrope bodo institucije EU maja odprle vrata obiskovalcem. Za obiskovalce smo pripravili vodene oglede, razprave in koncerte, sodelujejo pa lahko tudi prek spleta.

Institucije EU v Bruslju bodo odprle vrata obiskovalcem, s čimer želijo obeležiti dan Evrope 9. maja in opozoriti na začetek evropskih volitev .

Poglejte v zakulisje dogajanja v EU in 17. maja obiščite evropske institucije v Bruslju, denimo:

  • Evropsko komisijo, ki postavlja cilje in prednostne naloge ter pripravlja zakonodajo EU,
  • Evropski parlament, eno največjih demokratičnih skupščin na svetu,
  • Evropski svet, v katerem sprejemajo odločitve voditelji držav in vlad 28 članic EU.

Obiskovalci bodo lahko izvedeli več o EU in delu njenih institucij, od humanitarne pomoči do ukrepov o podnebnih spremembah. Ogledali si bodo lahko tudi različne razstave in se udeležili številnih predstav, delavnic in drugih dejavnosti za odrasle in otroke.

Med evropskimi institucijami bo vozil brezplačen turistični vlakec. Obiskovalcem bo na voljo tudi 3-urni vodeni ogled (peš) mesta, več informacij o ostalih dogodkih pa boste našli na twitterju z oznako #EUopendoors.

Praznovanje dneva Evrope

Evropski dan odprtih vrat je del praznovanj ob dnevu Evrope, prazniku miru in svobode v Evropi ter zveze 28 držav z več kot 500 milijoni državljanov.

Maja pripravijo po vsej Evropo različne prireditve, s katerimi obeležujemo obletnico govora francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana (9. maja 1950). V njem je Schuman predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotovila trajni mir med narodi Evrope.

Francijo, Nemčijo in druge evropske države je pozval, naj združijo proizvodnjo premoga in jekla, in s tem položil temelje za ustanovitev Evropske unije.

Evropske volitve bodo potekale med 22. in 25. majem.

Evropski dan odprtih vrat 2014 PDFDeutschEnglish

Evropski dan odprtih vrat na Facebooku English

Evropske volitve 2014

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave