Kruimelpad

EU-instellingen houden open dag op 17 mei 2014 - 16/05/2014

EU-vlag wapperend voor de nationale vlaggen van de EU-landen

Ter gelegenheid van Europadag openen de EU-instellingen in mei hun deuren voor het publiek. Neem deel aan de rondleidingen en debatten, woon een concert bij, of volg anders alles online.

Net als elk jaar was het op 9 mei Europadag. Daarom krijgt iedereen op 17 mei, kort voor de Europese verkiezingen , de kans om de Europese instellingen in Brussel te bezoeken.

Profiteer van deze gelegenheid en neem een kijkje achter de schermen van:

  • de Europese Commissie, die de koers en prioriteiten van de EU bepaalt en wetgeving voorstelt
  • het Europees Parlement, een van 's werelds grootste volksvertegenwoordigingen
  • de Europese Raad, waar de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-landen hun besluiten nemen

Aan de hand van exposities, spelletjes, workshops en andere activiteiten voor volwassenen en kinderen, kunt u meer te weten komen over wat de EU en de instellingen allemaal doen op gebieden variërend van humanitaire hulp tot klimaatbescherming.

Met de gratis pendeldienst kunt u van de ene locatie naar de andere gaan. Er is ook een drie uur durende rondleiding in Brussel. Heeft u geen tijd om naar Brussel te komen, dan kunt u een en ander ook online volgen met de hashtag #EUopendoors.

Europa viert feest!

De open dag van de EU is een jaarlijks terugkerend evenement ter gelegenheid van Europadag, een dag die symbool staat voor vrede en vrijheid in een verenigd Europa van 28 landen met in totaal meer dan 500 miljoen inwoners.

In mei wordt in heel Europa de toespraak herdacht die Robert Schuman op 9 mei 1950 als minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk hield. Schuman presenteerde toen zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking die oorlog in Europa onmogelijk moest maken.

Door een beroep te doen op Frankrijk, Duitsland en andere landen om hun kolen- en staalproductie te bundelen, legde hij de grondslag voor de latere Europese Unie.

De komende Europese verkiezingen vinden plaats op 22 en 25 mei.

De open dag van de EU 2014 PDFDeutschEnglish

De EU-opendeurdag op Facebook English

Europese verkiezingen 2014

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links