Navigációs útvonal

Uniós nyílt nap – 2014. május 17. - 16/05/2014

Az uniós zászló, mögötte a tagállamok nemzeti lobogói

Az Európa-nap alkalmából az Európai Unió intézményei májusban kitárják kapuikat a látogatók előtt. Vegyen részt Ön is az ünnepi rendezvényeken! Városnézés, koncert, vitafórum és sok más izgalmas program teszi színessé a napot, melynek eseményeit online is követhetik majd az érdeklődők.

Az Európa-nap alkalmából, melyet május 9-én ünneplünk, és a közelgő európai parlamenti választásokra való tekintettel az Európai Unió brüsszeli intézményei május 17-én tárt kapukkal várják a látogatókat.

A nyílt napon az érdeklődők bepillantást nyerhetnek abba, hogyan működnek az EU brüsszeli intézményei, köztük:

  • az Európai Bizottság, mely meghatározza az uniós célokat és prioritásokat, illetve kidolgozza az új uniós jogszabályokat;
  • az Európai Parlament, a világ egyik legnagyobb demokratikus képviselőtestülete;
  • az Európai Tanács, ahol a 28 EU-ország állam- és kormányfői hozzák meg közös döntéseiket.

A látogatók sok mindent megtudhatnak az EU és az uniós intézmények tevékenységéről, mely a humanitárius segítségnyújtástól a globális éghajlatváltozás elleni küzdelemig számtalan területet átível. Ezen túlmenően rengeteg érdekes rendezvény várja majd őket – a kiállítások, előadások, műhelytalálkozók és más események a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt tartalmas szórakozást kínálnak.

A rendezvényhelyszínek között ingyenes buszjárat szállítja majd a látogatókat. Akik nem félnek egy kis testmozgástól, azok 3 órás városnéző sétán is részt vehetnek, ahol idegenvezető ismerteti meg őket Brüsszel látnivalóival. Azok sem maradnak ki az ünnepségből, akik nem akarnak vagy tudnak otthonról kimozdulni: ők online követhetik nyomon az eseményeket az #EUopendoors címke segítségével.

Európa ünnepel

Az uniós nyílt nap rendezvényei részét képezik az Európa-nap kapcsán minden évben megrendezett eseménysorozatnak. Ezen a napon azt ünnepeljük Európa-szerte, hogy az Unió 28 tagországa és több mint 500 millió lakosa egységben, békében és szabadságban él egymás mellett.

Az Európa-nap annak a történelmi jelentőségű beszédnek állít emléket, melyet Robert Schuman, Franciaország külügyminisztere 1950. május 9-én mondott el. Beszédében Schuman a politikai együttműködés olyan új útját vázolta fel, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között.

A politikus azt szorgalmazta, hogy Franciaország és Németország – más európai országokkal együtt – helyezze szén- és acéltermelését közös ellenőrzés alá. Ez a nyilatkozat hívta életre a ma Európai Unió néven ismert közösséget.

A májusi uniós nyílt nap másik apropóját a közelgő európai parlamenti választások jelentik, melyekre május 22–25-én kerül sor Unió-szerte.

2014. évi uniós nyílt nap PDFDeutschEnglish

Az uniós nyílt nap a Facebookon English

A 2014-es európai parlamenti választások

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek