Navigacijski put

EU 17. svibnja 2014. otvara svoja vrata javnosti - 16/05/2014

Zastava EU-a vijori se ispred nacionalnih zastava država članica EU-a

U okviru proslave Dana Europe institucije EU-a otvorit će svoja vrata javnosti u svibnju. Pridružite se proslavi s vođenim obilascima, raspravama i koncertima ili sudjelujte putem interneta.

Povodom obilježavanja Dana Europe 9. svibnja i uoči europskih izbora , institucije EU-a u Bruxellesu ovog će mjeseca primati posjetitelje.

Dana 17. svibnja možete dobiti informacije o institucijama iz prve ruke u Bruxellesu :

  • Europska komisija – utvrđuje ciljeve i prioritete EU-a te predlaže zakone
  • Europski parlament – jedna od najvećih demokratskih skupština na svijetu
  • Europsko vijeće – institucija EU-a u kojoj šefovi država i vlada 28 država članica EU-a donose odluke.

Posjetitelji mogu proširiti svoje znanje o EU-u i radu njegovih institucija — od humanitarne pomoći do djelovanja u području globalnog zatopljenja — te uživati u izložbama, igrokazima, radionicama i nizu aktivnosti za odrasle i djecu.

Posjetiteljima će se omogućiti besplatan prijevoz iz jedne institucije u drugu. Možete se odlučiti i za trosatni obilazak Bruxellesa s vodičem kako biste upoznali grad ili se pridružiti proslavi putem interneta koristeći se oznakom #EUopendoors.

Obilježavanje Dana Europe

Dan otvorenih vrata u EU-u održava se u okviru godišnje proslave Dana Europe kojim se slave mir i sloboda svih 28 država članica i njezinih više od 500 milijuna stanovnika.

U svibnju se proslave održavaju diljem Europe kako bi se obilježila obljetnica govora Roberta Schumana, nekadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova, koji je održao 9. svibnja 1950. Schuman je tada iznio svoju ideju o novom obliku političke suradnje kojom bi rat među europskim narodima postao nezamisliv.

Svojim govorom postavio je temelje za Europsku uniju, pozivajući Francusku, Njemačku i ostale zemlje da udruže svoju proizvodnju ugljena i čelika.

Nadolazeći europski izbori održat će se od 22. do 25. svibnja.

Dan otvorenih vrata u EU-u 2014. PDFDeutschEnglish

Dan otvorenih vrata u EU-u na Facebooku English

Europski izbori 2014.

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice