Навигационна пътека

Посетете институциите на ЕС, които отварят врати за обществеността — 17 май 2014 г. - 16/05/2014

Знамето на ЕС се вее пред знамената на страните от Съюза

За да се отбележи Денят на Европа, през май институциите на ЕС ще отворят врати за обществеността. Присъединете се към честванията, включващи обиколки с екскурзовод, дебати и концерти, или участвайте онлайн.

За да се отбележи честваният на 9 май Ден на Европа и в очакване на европейските избори , институциите на ЕС в Брюксел ще приемат посетители този месец.

На 17 май надникнете зад кулисите на институциите в Брюксел , включително

  • Европейската комисия, която определя целите и приоритетите на ЕС и предлага законодателство;
  • Европейският парламент, едно от най-големите в света демократични събрания;
  • Европейският съвет, където държавните и правителствените ръководители на 28-те страни от ЕС вземат решения.

Посетителите могат да научат повече за ЕС и работата на неговите институции — като се започне от хуманитарната помощ и се стигне до глобалното затопляне — и да се забавляват с изложби, игри, семинари и множество дейности за възрастни и деца.

Ще бъде достъпна и безплатна услуга за превоз на посетителите между отделните институции. Можете също така да се впуснете в тричасова разходка с екскурзовод в Брюксел, за да разгледате града, или да се присъедините към честванията онлайн, като използвате хаштаг #EUopendoors.

Честване на Европа

Денят на отворените врати на ЕС е част от ежегодните празненства по повод Деня на Европа — честване на мира и свободата в Европа, посветено на Съюза на 28 държави с повече от 500 млн. души население.

През май в Европа се провеждат чествания, за да се отбележи годишнината от произнесената на 9 май 1950 г. реч на Робер Шуман, министър на външните работи на Франция. В нея Шуман излага идеята си за нова форма на политическо сътрудничество, която би направила войната между европейски народи немислима.

С тази реч се полагат основите на Европейския съюз чрез призива към Франция, Германия и други страни да обединят производството си на въглища и стомана.

Предстоящите европейски избори ще се състоят на 22-25 май.

Ден на отворените врати на ЕС 2014 г. PDFDeutschEnglish

Ден на отворените врати във Facebook English

Европейски избори 2014 г.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки