Sökväg

Valet till Europaparlamentet - gör din röst hörd - 01/04/2014

Europaparlament i Strasbourg sett från en båt med EU-flaggan © EU

För att öka valdeltagandet och ge väljarna mer att säga till om ordnas debatter i hela EU och partierna kan föreslå vem de vill se som kommissionsordförande.

Den 22-25 maj röstar EU:s befolkning fram det nya Europaparlamentet som ska företräda dem under de kommande fem åren. I det här valet kan partierna föreslå kandidater till posten som kommissionens ordförande.

Var med och påverka

Enligt Lissabonfördraget ska EU-länderna ta hänsyn till valresultatet när de föreslår en ny kommissionsordförande. Sedan är det parlamentet som väljer ordföranden.

På detta sätt stärks EU-institutionernas demokratiska legitimitet och allmänheten får mer att säga till om EU:s framtid.

Kandidaterna är redan i gång med att vinna väljarnas stöd, precis som inför ett nationellt val. Man hoppas att allmänheten på detta sätt lär sig mer om EU och visar större politiskt engagemang.

Din röst räknas

Under de senaste ett och halvt åren har kommissionen anordnat mer än 50 medborgardialoger i EU. Syftet har varit att återupprätta förtroendet för de europeiska och nationella institutionerna och att berätta vad EU gör, men också att förklara att varje röst räknas.

Mer än 16 000 personer har deltagit i dialogerna på plats och ytterligare 105 000 har följt dem på nätet. EU-politiker samt nationella och lokala politiker har deltagit i dialogerna och nu kommer allmänhetens reaktioner och förslag att hjälpa kommissionen att planera framtida reformer.

Vad händer nu?

Som ett svar på de frågor och förslag som kom fram under medborgardialogerna har kommissionen lagt fram en andra rapport om EU-medborgarskap PDFdanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodaMaltiNederlandsportuguêsmagyarromânăslovenčinaslovenščinasuomi med tolv nya åtgärder om sådant som allmänheten har lyft fram, till exempel att få bort hinder för arbetstagare och studenter och minska byråkratin.

Vissa svåra frågor kvarstår, som kommissionens förslag att ha en enda valdag i hela EU och att partierna på röstsedlarna ska ange vilket europeiskt parti deras kandidater tillhör. För att det sista förslaget ska bli verklighet krävs det ändringar i valbestämmelserna i en del EU-länder, där det inte är tillåtet att ange namn och loggor för de europeiska politiska partierna på röstsedlarna.

Pressmeddelande - Val till Europaparlamentet - öka valdeltagandet 

Pressmeddelande – Debatt om Europas framtid 

Faktablad - mer demokratiska val till Europaparlamentet English 

2014 års val till Europaparlamentet 

Så arbetar Europaparlamentet

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar