Navigacijska pot

Volitve v Evropski parlament – vaš glas v Evropi - 01/04/2014

Pogled na stavbo Evropskega parlamenta v Strasbourgu s čolna, ki pluje pod evropsko zastavo © EU

Z imenovanjem kandidatov političnih strank in razpravami po vsej EU želi Evropska unija povečati udeležbo na volitvah in državljanom dati večjo možnost pri odločanju o njeni prihodnji usmeritvi. 

Državljani EU bodo med 22. in 25. majem volili kandidate, ki jih bodo v naslednjih 5 letih zastopali v Evropskem parlamentu. Najuspešnejše politične stranke bodo lahko prvič imenovale svoje kandidate za predsednika Evropske komisije.

Kako pritegniti volivce

Po Lizbonski pogodbi morajo države članice EU upoštevati izid evropskih volitev, ko predlagajo novega predsednika Evropske komisije. Predlaganega predsednika nato izvolijo poslanci Evropskega parlamenta.

S tem se ne bo samo izboljšala demokratična legitimnost evropskih institucij, ampak bodo imeli državljani tudi več besede pri odločanju o prihodnji usmeritvi EU.

Kandidati zdaj dejavno iščejo podporo pri volivcih, podobno kot v času predvolilne kampanje na državnih volitvah. To naj bi evropske državljane spodbudilo, da bi se temeljiteje seznanili z vprašanji EU in bolj angažirali v evropskem političnem procesu.

Glas evropskim državljanom

Komisija je v zadnjem letu in pol po vsej Evropi pripravila več kot 50 dialogov z državljani , s katerimi je želela povrniti zaupanje v evropske in nacionalne institucije, izboljšati obveščenost javnosti o pomenu EU ter državljanom sporočiti, da njihov glas v EU šteje.

Udeležilo se jih je več kot 16 tisoč državljanov, kar 105 tisoč pa je razprave spremljalo na spletu. Sodelovali so tudi številni evropski, nacionalni in lokalni politiki – Komisija bo odzive in mnenja državljanov upoštevala pri pripravi načrtov za prihodnjo reformo EU.

Kaj sledi

Komisija je v odzivu na vprašanja in predloge objavila drugo poročilo EU o državljanstvu , v katerem je predstavila 12 novih konkretnih ukrepov za odpravo težav, s katerimi se srečujejo državljani, denimo odpravo ovir za delavce in študente in zmanjšanje birokracije.

Vendar nekateri izzivi ostajajo: Komisija denimo zagovarja organizacijo evropskih volitev na isti dan in označevanje evropske strankarske pripadnosti nacionalnih političnih strank na glasovnicah. Slednje bo zahtevalo spremembo volilne zakonodaje v nekaterih državah članicah, ki prepoveduje navajanje imen ali logotipov evropskih političnih strank na glasovnicah.

Sporočilo za medije – Za številnejšo udeležbo na evropskih volitvah 

Sporočilo za medije – Razprava o prihodnosti Evrope 

Podatkovni list – Bolj demokratične evropske volitve English 

Evropske volitve 2014 

Več o delu Evropskega parlamenta

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave