Cale de navigare

Alegerile pentru Parlamentul European - faceți-vă auziți! - 01/04/2014

Clădirea Parlamentului European din Strasbourg, privită de pe o ambarcațiune arborând drapelul european © UE

Nominalizările făcute de partidele politice și dezbaterile care au loc peste tot în UE își propun să încurajeze participarea cetățenilor și să le ofere acestora un rol mai important în proiectele privind viitorul Uniunii Europene.

În perioada 22-25 mai, cetățenii UE vor alege membrii noii legislaturi a Parlamentului European, care îi vor reprezenta în următorii 5 ani. Și, pentru prima dată, partidele politice își desemnează candidații pentru postul de președinte al Comisiei.

Implicarea alegătorilor

În baza Tratatului de la Lisabona, guvernele țărilor UE țin cont de rezultatele alegerilor europene atunci când propun noul președinte al Comisiei. Ulterior, președintele va trebui să fie ales de Parlamentul European.

Această abordare, pe lângă faptul că sporește legitimitatea democratică a instituțiilor europene, le oferă cetățenilor un cuvânt mai greu de spus în ceea ce privește viitorul UE.

În prezent, candidații caută susținere, ca și în cazul alegerilor naționale. Se speră că acest lucru îi va încuraja pe cetățeni să se informeze mai bine cu privire la afacerile europene și să se implice mai mult în procesul politic.

Cetățenii au cuvântul

În cursul ultimelor 18 luni, Comisia a organizat peste 50 de dialoguri cu cetățenii , în toată Europa. Scopul urmărit este de a restabili încrederea în instituțiile europene și naționale, de a-i informa pe cetățeni despre activitățile UE și de a-i încuraja să își exprime opiniile.

Peste 16 000 de cetățeni au participat la aceste dezbateri, iar alți 105 000 au luat parte on-line. La evenimente au fost invitați și politicieni europeni, naționali și locali. Reacțiile și contribuțiile primite din partea publicului cu această ocazie vor ajuta Comisia să definească reforma viitoare a UE.

Etapele următoare

Pentru a răspunde la întrebările și sugestiile formulate de cei interesați în dialogurile cu cetățenii, Comisia a publicat un al doilea Raport privind cetățenia UE . Acesta prezintă 12 noi măsuri concrete ca reacție la îngrijorările exprimate de europeni, cum ar fi cele legate de eliminarea obstacolelor pentru lucrători și studenți și reducerea birocrației.

Mai rămân câteva provocări, printre care propunerile Comisiei privind organizarea unei singure zi de votare în întreaga Europă și afișarea de către partidele politice a afilierii lor la un partid european. Aceasta din urmă va necesita modificări ale normelor electorale în unele state membre, unde afișarea numelor și a siglelor partidelor politice europene nu este permisă.

Comunicat de presă - Alegerile europene: încurajarea participării 

Comunicat de presă - Dezbaterea privind viitorul Europei 

Fișă informativă - alegeri europene mai democratice English 

Alegerile europene din 2014 

Cum funcționează Parlamentul European

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile