Navigacijski put

Izbori za Europski parlament – neka se vaš glas čuje - 01/04/2014

Pogled na zgradu Europskog parlamenta u Strasbourgu s broda koji plovi pod europskom zastavom © EU

Imenovanje kandidata iz redova političkih stranaka i rasprave diljem EU-a namijenjeni su poticanju sudjelovanja građana na izborima i omogućivanju aktivnijeg uključivanja građana u odlučivanje o budućem vodstvu Europske unije. 

Građani EU-a pozivaju se da od 22. do 25. svibnja izaberu novi Europski parlament koji će ih zastupati idućih pet godina. Novost je u tome što će ovoga puta izabrane političke stranke imenovati svoje kandidate za predsjednika Komisije.

Uključenost glasača

Prema Ugovoru iz Lisabona vlade EU-a dužne su pri predlaganju novog predsjednika Komisije uzeti u obzir rezultate europskih izbora. Predsjednika potom bira Europski parlament.

Tim se pristupom jača demokratski legitimitet europskih institucija i omogućuje aktivnija uključenost građana u odlučivanje o budućem vodstvu EU-a.

Slično kao i kod nacionalnih izbora, kandidati trenutačno nastoje pridobiti što više glasova na prethodećim izborima. Očekuje se da će to potaknuti građane na bolje informiranje o pitanjima EU-a i veću uključenost u politički proces.

Glas javnosti

U posljednjih 18 mjeseci Komisija je diljem Europe održala preko 50 Dijaloga s građanima , namijenjenih vraćanju povjerenja u europske i nacionalne institucije, obavješćivanju građana o tome što EU jest i koje su njegove zadaće te osvješćivanju građana o važnosti njihova glasa.

Raspravama je prisustvovalo više od 16 000 građana, a dodatnih 105 000 pratilo ih je preko interneta. U raspravama su sudjelovali europski, nacionalni i lokalni političari, a reakcije i doprinos publike Komisija će uzeti u obzir pri osmišljavanju plana za buduću reformu EU-a.

Sljedeći koraci

Kao odgovor na pitanja i prijedloge iznesene u Dijalozima s građanima Komisija je objavila svoje drugo Izvješće o građanstvu EU-a PDFdanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodaMaltiNederlandsportuguêsmagyarromânăslovenčinaslovenščinasuomi, u kojemu je predstavljeno 12 novih konkretnih mjera namijenjenih rješavanju pitanja važnih za stanovništvo, kao što su uklanjanje prepreka za radnike i studente te smanjenje birokracije.

Neki izazovi i dalje postoje, uključujući Komisijinu inicijativu da se glasovanje u cijeloj Europi održi istoga dana i njezin poziv političkim strankama da na glasačkim listićima istaknu pripadnost svojoj europskoj stranci. Zbog potonjeg će biti potrebno izmijeniti izborna pravila u nekim državama članicama u kojima isticanje imena i logotipova europskih političkih stranaka nije dopušteno.

Priopćenje za tisak: Europski izbori – poticanje sudjelovanja na izborima 

Priopćenje za tisak – Rasprava o budućnosti Europe 

Informativni listić – Demokratskiji europski izbori English 

Europski izbori 2014. 

Način rada Europskog parlamenta

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice