Navigointipolku

Vaikuta Euroopan parlamentin vaaleissa - 01/04/2014

Euroopan parlamentin toimipaikka Strasbourgissa nähtynä joella ajavasta, EU-lipuilla varustetusta veneestä © EU

Puolueryhmät ovat nimenneet kärkiehdokkaansa, ja kansalaiskeskusteluja on järjestetty kaikkialla EU:ssa. Muun muassa näillä uudistuksilla on haluttu lisätä äänestäjien määrää ja vaikutusmahdollisuuksia eurovaaleissa. 

Euroopan parlamentin vaalit järjestetään eri EU-maissa 22.–25.5. Vaaliuurnilla kansalaiset valitsevat edustajansa europarlamenttiin seuraaviksi 5 vuodeksi. Vaalien yhteydessä EU-tason puolueryhmittymät ovat ensi kertaa nimenneet omat kärkiehdokkaansa, jotka ovat ehdolla komission puheenjohtajaksi.

Äänestäjien kanta vaikuttaa

Lissabonin sopimuksessa säädetään, että EU-maiden johtajien on nyt otettava europarlamenttivaalien tulos huomioon, kun ne valitsevat komissiolle puheenjohtajan. Tämän jälkeen puheenjohtajan valinta on vielä vahvistettava Euroopan parlamentin äänestyksessä.

Uusi menettely parantaa EU-toimielinten demokraattisuutta ja antaa kansalaisille mahdollisuuden vaikuttaa EU:n tulevaan suuntaan.

Kärkiehdokkaat käyvät paraikaa vaalikampanjaa samaan tapaan kuin kansallisten vaalien alla. Tämä on omiaan lisäämään äänestäjien kiinnostusta vaaleihin, EU-asioihin ja poliittiseen päätöksentekoon yleensä.

Kansan ääntä kuullaan

Komissio on puolentoista vuoden aikana järjestänyt yli 50 avointa keskustelutilaisuutta eri puolilla EU:ta. Niissä on jaettu tietoa EU:n toimista ja kuultu kansalaisten mielipiteitä. Tavoitteena on ollut myös lisätä yleistä luottamusta EU:n ja EU-maiden toimielimiin.

Näihin kansalaiskuulemisiin osallistui yhteensä yli 16 000 ihmistä ja niiden rinnalla pidettyihin verkkokeskusteluihin lisäksi noin 105 000 keskustelijaa. Tilaisuuksissa oli mukana EU-tason poliitikkoja sekä kansallisia ja paikallisia päättäjiä, jotka voivat ottaa yleisöpalautteen huomioon EU:n tulevien uudistusten suunnittelussa.

Seuraavat vaiheet

Komissio on jo esittänyt uusia toimia kansalaiskuulemisissa saamansa palautteen perusteella. Esimerkiksi katsaus Euroopan unionin kansalaisuuteen 2013 sisältää joukon konkreettisia toimenpiteitä, joilla pyritään helpottamaan EU-kansalaisten elämää. Tavoitteena on muun muassa poistaa esteitä työntekijöiden ja opiskelijoiden liikkumisen tieltä ja vähentää byrokratiaa.

Haasteita on silti edelleen. Komissio on muun muassa ehdottanut, että europarlamenttivaalit käytäisiin samana päivänä kaikissa EU-maissa. Se on myös esittänyt ehdokkaan eurooppalaisen puoluetunnuksen painamista äänestyslippuun. Tätä varten joidenkin EU-maiden olisi kuitenkin muutettava vaalilainsäädäntöään, joka kieltää eurooppalaisten puolueiden tunnukset äänestyslipussa.

Lehdistötiedote: Lisää avoimuutta ja äänestäjiä Euroopan parlamentin vaaleihin 

Lehdistötiedote: Euroopan tulevaisuutta käsittelevä keskustelutilaisuus Brysselissä 

Faktatietoa toimista, joilla on lisätty Euroopan parlamentin vaalien demokraattisuutta English 

Euroopan parlamentin vaalit 2014 

Tietoa Euroopan parlamentin toiminnasta

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä