Διαδρομή πλοήγησης

Ευρωεκλογές: κάντε τη φωνή σας ν' ακουστεί - 01/04/2014

Το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο όπως φαίνεται από σκάφος που φέρει τη σημαία της ΕΕ © EU

Η ανάδειξη υποψηφίων μέσα από τα πολιτικά κόμματα και οι δημόσιες συζητήσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη σκοπό έχουν να ενισχύσουν τον ρόλο των πολιτών στη διαμόρφωση της μελλοντικής πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από τις 22 έως τις 25 Μαΐου, οι πολίτες της ΕΕ θα κληθούν να εκλέξουν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα τους αντιπροσωπεύει τα επόμενα 5 χρόνια. Για πρώτη φορά, φέτος, τα εκλεγμένα πολιτικά κόμματα θα ορίσουν τους υποψηφίους τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συμμετοχή στις εκλογές

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών πρέπει πλέον να λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών όταν προτείνουν τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής. Στη συνέχεια, ο προτεινόμενος πρόεδρος θα πρέπει να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η προσέγγιση αυτή δεν ενισχύει μόνο τη δημοκρατική νομιμότητα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αλλά και τον ρόλο των πολιτών στη διαμόρφωση της μελλοντικής κατεύθυνσης της ΕΕ.

Οι υποψήφιοι αναζητούν πλέον ενεργά τη στήριξη των πολιτών ενόψει των Ευρωεκλογών, όπως συμβαίνει και με τις εθνικές εκλογές. Ελπίζεται ότι έτσι θα ενθαρρυνθούν οι Ευρωπαίοι να ενημερώνονται καλύτερα για τα ευρωπαϊκά θέματα και να συμμετέχουν πιο ενεργά στην πολιτική διαδικασία.

Ακούγοντας τη φωνή των πολιτών

Τους τελευταίους 18 μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε σε όλη την Ευρώπη πάνω από 50 Διαλόγους με τους Πολίτες για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα ευρωπαϊκά και εθνικά θεσμικά όργανα, ενημερώνοντάς τους για το τι κάνει η ΕΕ και δείχνοντας τους ότι ο λόγος τους μετράει.

Πάνω από 16.000 πολίτες συμμετείχαν σε αυτές τις συζητήσεις, ενώ 105.000 ακόμη άτομα τις παρακολούθησαν ζωντανά στο διαδίκτυο. Στις συζητήσεις μετείχαν επίσης εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής, εθνικής και τοπικής πολιτικής σκηνής. Οι αντιδράσεις και οι απόψεις του κοινού θα βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάσει τη μελλοντική μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Επόμενα βήματα

Για να απαντήσει στις ερωτήσεις και προτάσεις που διατυπώθηκαν στους Διαλόγους με τους Πολίτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη δεύτερή της έκθεση για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια , στην οποία παρουσιάζει 12 συγκεκριμένα νέα μέτρα -π.χ. άρση των εμποδίων για εργαζομένους και φοιτητές, μείωση της γραφειοκρατίας- που ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των πολιτών.

Εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες προκλήσεις, όπως τα αιτήματα της Επιτροπής για διεξαγωγή των Ευρωεκλογών την ίδια ημέρα σε όλη την Ευρώπη και για αναγραφή στα ψηφοδέλτια του ευρωπαϊκού κόμματος στο οποίο πρόσκειται κάθε πολιτικό κόμμα. Το τελευταίο αυτό σημείο απαιτεί την τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας ορισμένων κρατών μελών, η οποία απαγορεύει την απεικόνιση ονομάτων και λογοτύπων των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

Δελτίο Τύπου: μεγαλύτερη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές 

Δελτίο Τύπου: συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης 

Ενημερωτικό δελτίο: πιο δημοκρατικές Ευρωεκλογές English 

Ευρωεκλογές 2014 

Πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι