Навигационна пътека

Избори за Европейски парламент — нека ви чуят! - 01/04/2014

Поглед към сградата на Европейския парламент в Страсбург от лодка, плаваща под европейския флаг © ЕС

Кандидатурите, издигнати от политическите партии, и общоевропейските дебати имат за цел да засилят участието на гражданите и да им дадат повече глас в определянето на бъдещето на Европейския съюз. 

От 22 до 25 май гражданите на ЕС ще изберат новия Европейски парламент, който ще ги представлява през следващите 5 години. За пръв път избраните политически партии издигат свои кандидати за председател на Комисията.

Ангажиране на гласоподавателите

Съгласно Договора от Лисабон правителствата от ЕС вече могат да вземат резултатите от европейските избори предвид, когато предлагат нов председател на Комисията. След това председателят трябва да бъде избран от Европейския парламент.

Този подход не само ще повиши демократичната легитимност на европейските институции, но и ще даде на гражданите на ЕС повече влияние върху определянето на бъдещето на Съюза.

Сега кандидатите водят активна предизборна кампания, също като по време на национални избори. Очаква се това да насърчи хората да се запознаят по-добре с делата на ЕС и да се включат по-дейно в политическия процес.

Да чуем гласа на хората

През последните 18 месеца Комисията проведе над 50 граждански диалога в цяла Европа, за да възстанови доверието в европейските и националните институции, за да информира хората за действията на ЕС и за да ги накара да осъзнаят, че гласът им е от значение.

Над 16 000 граждани участваха пряко в дебатите, а други 105 000 се включиха онлайн. В разискванията участваха и европейски, национални и местни политици. Комисията ще използва реакциите и мненията на обществеността при изготвянето на плана за бъдеща реформа на ЕС.

Следващи стъпки

В отговор на въпросите и предложенията, получени по време на диалозите с граждани, Комисията публикува своя втори доклад за гражданството на ЕС PDFdanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodaMaltiNederlandsportuguêsmagyarromânăslovenčinaslovenščinasuomi, в който са представени 12 нови конкретни мерки за решаване на общи проблеми, като например пречките пред работници и студенти и бюрокрацията.

Все още остават без отговор призивите на Комисията за гласуване в един ден в цяла Европа и за посочване на европейската партийна принадлежност на политическите партии върху бюлетините. Последното изисква промени в избирателното законодателство в някои държави от ЕС, в които показването на имената и запазените знаци на европейските политически партии върху бюлетини не се разрешава.

Съобщение за медиите — Европейски избори — засилване на участието 

Съобщение за медиите — дебат за бъдещето на Европа 

Информационен лист — по-демократични европейски избори English 

Европейски избори 2014 

Как работи Европейският парламент

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки