Sökväg

Var med och diskutera EU:s framtid den 27 mars - 24/03/2014

Ung kvinna på en medborgardialog räcker upp handen för att säga något

Över 150 EU-invånare har bjudits in att diskutera EU:s framtid i Bryssel den 27 mars. Du kan också ställa frågor och kommentera debatten på Facebook och Twitter – #EUdeb8.

Debatten är en uppföljning av de medborgardialoger som hållits med kommissionärerna i alla EU-länder sedan september 2012. Över 15 000 personer har deltagit i dessa diskussioner och framfört sina synpunkter på EU:s ekonomiska och politiska utveckling inför valet till Europaparlamentet i maj.

Tre deltagare från varje medborgardialog har bjudits in till en debattdag i Bryssel. På programmet står bland annat

  • medborgarnas rättigheter
  • hur vi ska ta oss ur krisen
  • klimatarbetet
  • konsumentfrågor som påverkar människors vardag.

Som avslutning hålls en debatt med deltagarna och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso kl. 16–17. Du kan följa webbsändningen och delta via sociala medier.

Medborgardialoger

2013 var Europaåret för medborgarna för att invånarna skulle lära sig mer om sina rättigheter som EU-medborgare. I hela EU hölls diskussioner där invånarna kunde framföra sina förhoppningar och förväntningar på framtiden och förklara vilket EU de vill ha. De har fortsatt under 2014.

Enligt en enkät som gjordes under medborgardialogerna ansåg 51 procent att EU skulle gå stärkt ur krisen, 74 procent ville ha en fördjupad politisk union och 88 procent ville gärna ha fler debatter.

Allmänhetens synpunkter kommer att bidra till den framtida reformen av EU. Under ett valår är det särskilt viktigt att medborgarna kan påverka debatten.

Pressmeddelande – Debatt om Europas framtid

Debatten i Bryssel den 27 mars

Följ debatten på nätet

EU-kommissionen på Twitter – @EU_Commission

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar