Navigacijska pot

Udeležimo se volitev v Evropski parlament - 10/01/2014

Plenarna dvorana Evropskega parlamenta

Na majskih volitvah v Evropski parlament bodo volivci iz vseh 28 držav EU volili poslance, ki jih bodo zastopali v naslednjih petih letih.

Evropski parlament je leta 2009 pridobil številne nove pristojnosti, ki naj bi na volitve spomladi privabile največ volivcev od njegove ustanovitve leta 1979.

Med prvimi nalogami Evropskega parlamenta in novoizvoljenih evropskih poslancev v okviru razširjenih pristojnosti bo izvolitev novega predsednika Evropske komisije.

Po novih določilih Lizbonske pogodbe voditelji držav članic EU na podlagi volilnih izidov predlagajo primernega kandidata. To pomeni, da bo imel Evropski parlament tudi večji vpliv pri izbiri evropskih komisarjev.

Kako pritegniti volivce

Politične stranke bodo prvič imele možnost, da predlagajo svojega kandidata za predsednika Evropske komisije.

Levosredinska Stranka evropskih socialistov (PES) je kot uradnega kandidata že izbrala nemškega evropskega poslanca Martina Schulza, ki je zdajšnji predsednik Evropskega parlamenta.

V sredinski Skupini zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE) bodo naslednji mesec izbirali med finskim evropskim komisarjem Ollijem Rehnom in nekdanjim belgijskim predsednikom vlade Guyjem Verhofstadtom.

Medtem se desnosredinska Evropska ljudska stranka svojega nosilca odloča med šestimi kandidati, med katerimi so štirje sedanji in nekdanji predsedniki vlade. Odločitev naj bi sprejeli marca.

V stranki Zelenih bodo svojega kandidata izbrali na spletnih volitvah, in sicer med štirimi predlaganimi imeni.

Kako odpraviti apatičnost volivcev

Komisija upa, da bodo spremembe povečale zanimanje za volitve in preobrnile trend nizke volilne udeležbe, ki je leta 2009 padla na skromnih 43 %.

V lanskoletni javnomnenjski raziskavi je 62 % anketirancev menilo, da bi se z imenovanjem strankarskih kandidatov za predsednika Komisije in izvedbo volitev na isti dan po vsej Evropi volilna udeležba povečala.

Po novi ureditvi bodo imeli evropski volivci prvič neposreden vpliv na imenovanje prihodnjega predsednika ali predsednice Komisije, kar naj bi okrepilo demokratično legitimnost EU.

Volitve 2014

Več o delu Evropskega parlamenta

Evropski parlament

Volitve v Evropski parlament – kako pritegniti volivce

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave