Kruimelpad

Iedereen naar de stembus voor de Europese verkiezingen - 10/01/2014

Het gebouw van het Europees Parlement.

In mei mogen de kiezers, ondertussen in 28 EU-landen, weer bepalen wie hen de komende vijf jaar mag vertegenwoordigen in het Europees Parlement, dat ondertussen trouwens meer bevoegdheden heeft gekregen.

Door de extra bevoegdheden die het Europees Parlement in 2009 kreeg toebedeeld, kan dit wel eens de belangrijkste stembusgang worden sinds het begin van de rechtstreekse verkiezingen in 1979.

Een van de nieuwe bevoegdheden voor het Parlement is bijvoorbeeld het kiezen van een nieuwe voorzitter voor de Europese Commissie. Dat wordt dus meteen een van de eerste opdrachten voor de nieuwgekozen parlementsleden.

Volgens de nieuwe regeling van het Verdrag van Lissabon moeten de Europese staatshoofden en regeringsleiders een kandidaat naar voren schuiven op basis van de verkiezingsuitslag. De Europese verkiezingen hebben dus ook meer invloed op de samenstelling van de Commissie.

En wie mag Barroso opvolgen?

Voor het eerst mag elke EP-fractie een kandidaat voordragen voor de functie van Commissievoorzitter.

De centrum-linkse fractie van Europese sociaal-democraten (PES) heeft al een officiële kandidaat: de Duitser Martin Schulz, de huidige Parlementsvoorzitter.

De Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) kiest volgende maand tussen de Finse commissaris Olli Rehn en de voormalige Belgische premier Verhofstadt.

Ondertussen zijn nog een handvol kandidaten, waaronder vier huidige of voormalige premiers, in de running om te worden voorgedragen door de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP). Dat besluit wordt verwacht in maart.

De Groenen hebben, na een online voorverkiezing, nog een shortlist van vier kandidaten.

Meer betrokkenheid

Gehoopt wordt dat al deze veranderingen meer kiezers kunnen overtuigen om te gaan stemmen. In 2009 bedroeg de opkomst maar 43%.

Bij een eerdere opiniepeiling zei 62% van de ondervraagden een hogere opkomst te verwachten als de fracties een Commissievoorzitter mogen voordragen en de verkiezingen in heel Europa op dezelfde dag plaatsvinden.

Door het nieuwe systeem heeft de Europese kiezer voor het eerst rechtstreeks invloed op de benoeming van de nieuwe Commissievoorzitter, een stap vooruit voor het democratisch draagvlak voor de EU.

Verkiezingen van 2014

Hoe werkt het Europees Parlement?

Europees Parlement

Verkiezingen Europees Parlement – kiezers naar de stembus krijgen

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links